Göynem – Beyşehir

İlahi – Kur`an -İslam – Din -Tasavvuf – Belgesel – Dua – Hadis – Tarih – Şiir – Vs… – بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

DAVUD-İ KAYSERİ KİMDİR?

Posted by Site - Yönetici Eylül 23, 2009

Şeyh Davud Kayserî Hazretleri,davud-i-kayseri-kimdir

DAVUD-İ KAYSERİ KİMDİR?

Şeyh Davud Kayserî Hazretleri. Doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Fakat 1258 (H. 656} veya 1261 (H. 659) tarihlerinde Kayseri’de doğduğu tahmin edilmektedir. Medrese tahsili gördü. Iznik’i fetheden Osmanlı Sultanı Orhan Gazi ilk olarak yaptırdığı Orhaniyye Medresesine Davudu Kayseriyi müderris olarak tayin etti. Davudu Kayseri hazretleri, Osmanlının ilk resmi eğitimcisidir.. Ilmiyye heyetinin başıdır. Atomların enerji yüklü olduğunu ilk defa söyleyen Davudu Kayseri hazretleridir. Tasavvuf erbabı ve bir gönül eri olan Davud-u Kayseri hazretleri, 1350 yılında İznikte vefat etti.

İznik Kaymakamı Hüseyin Avcı, dönemin büyük tasavvuf ehli Davud-i Kayseri Hazretleri´nin mezarını bulmak için seferber oldu. Eşrefzade Mahallesi Davud-i Kayseri Sokağı´nda kabri aranan Kayseri´nin yattığı yerin tespiti için, 60 yıl önce çocukluğu buralarda geçen İsmail Aydın´ın görüşüne başvuran Avcı, mezarın şu an bir evin altında kaldığını öğrendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı´nca ilçede bulunan türbelerin onarımı için ödenek gönderildiğini hatırlatan Avcı, Davud-i Kayseri ve Alaeddin-i Mısri Hazretleri´nin kabrinin onarımı için de para aktarıldığını belirtti.

Kaymakam Avcı, Davud-i Kayseri´nin kabrinin tapulu bir evin altında olduğunu öğrendiklerini, kabrin hemen doğusundaki boşluğa makam türbesi yapılacağını söyledi.

DAVUD-İ KAYSERİ KİMDİR?

Davud-i Kayseri, kendisini yetiştirdikten sonra Kahire´ye gitti. Bir süre burada da eğitim gördü. 4 yıl kadar kaldığı Kahire´den Kayseri´ye döndü. İlim aşkı ve çabası, onu dönemin şöhretli alimi Abdulrezzak Kaşani ile görüşmek için İran yollarına düşürdü. Ondan tasavvuf dersleri aldı. Böylece din ilimlerinde hem de dünya ilimlerinde büyük şöhret oldu.

Konya, Aksaray ve Bursa´ya gitti. Yazdığı eserlerle şöhreti Anadolu sınırlarının dışına taşmaya başladı. Bunun üzerine 1336 yılında Orhan Gazi kendisini İznik´e çağırdı. Günlük 30 akçe maaşla burada kurduğu Osmanlılar´ın ilk medresesine başmüderris tayin edildi.

15 yıl süreyle çalıştığı bu medresenin sistemini kurdu. Böylece Osmanlılar´da medrese eğitiminin temeli fiziki olarak Orhan Gazi, ilmi olarak da Davud-i Kayseri tarafından atılmış oldu. Davud-i Kayseri´nin Osmanlı medrese eğitim sistemine verdiği disiplin asırlarca devam etti.

Dünya çapında binlerce ilim adamı, sanatkar ve edebiyatçı yetişti. Bu bakımdan Davud-i Kayseri´ye o dönemlerde din ve milletin şerefi anlamına gelen ´Şerefü´d din ve mille´ lakabı verildi. Tasavvuf yönündeki bilgisi ve yaşayışından dolayı şeyh ve Hanefi mezhebinde olduğu için de kendisine El Hanefi gibi unvanlar verildi.

..

Bir Yanıt to “DAVUD-İ KAYSERİ KİMDİR?”

  1. vesessiz@hotmail.com said

    milyon yıl önce incil değişmeden önceki hali barnebas ken yani barnebas inciliyken davud_i kayseriden bahsedilmiştir nostramusta kitaplarında yer vermiştir.

    Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.