Göynem – Beyşehir

İlahi – Kur`an -İslam – Din -Tasavvuf – Belgesel – Dua – Hadis – Tarih – Şiir – Vs… – بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Archive for 12 Eki 2017

Duada Elleri Bitiştirmek.

Posted by Site - Yönetici Ekim 12, 2017

Duada Elleri Bitiştirmek.

Hazret-i Âişe (r.a.) annemizden rivayet olundu.
Efendimiz (s.a.v.) hazretleri her gece yatağına geldiği zaman, iki elini birleştirir sonra onların içine nefes eder. Ve onlara;
1-Kulhuvellâhüehad,
2-Kul eûzü birabbil-felak,
3- Kul eûzü birabbinnâs sûrelerini okur..
Sonra onlarla gücü yettiği kadar mübarek cesedini meshederdi. İki eliyle başından ve yüzlerinden başlar ve cesedinin ön tarafından başlayarak meshederdi. Ve bunu üç kere yapardı…” Sahih-i Buhâri: 4630, Tirmizi: 3324, Ebu Davud: 4397, Müsned-i Ahmed: 23708.

Dua’da Haddi Aşmak

Her halde 0 haddi aşanları sevmez.” [ A’raf Suresi 55. ayet ]

Dua ve gayri işlerde emredilen şeylerde haddi aşanlar, demektir. Bunda, dua eden kişinin kendisine layık olmayan şeyleri istememesine tembih vardır; (meselâ) peygamberlik rütbesini istemesi ve göğe çıkması istemesi gibi…
Denildi ki:
Dua’da haddi aşmak; dua’da bağırmak ve dua’da ayrıntılara girmektir.

Efendimizin (s.a.v.) Tavsiyesi Ettiği Dua

Efendimiz (s.a.v.) hazretlerinden rivayet olundu. Buyurdular: Yakında bir kavim olacak, (ve onlar) duada haddini aşacaklardır (ve çok aşırı gideceklerdir.) Halbuki kişiye duada şöyle demesi yeterlidir:
Allâhım! Senden cenneti istiyorum! Ve ona yaklaştıracak söz ve ameli istiyorum!
Allâhım! Cehennem ateşinden sana sığmıyorum! Ve cehennem ateşine yaklaştıran söz ve amelden sana sığınıyorum!”
Sonra Efendimiz (s.a.v.) hazretleri şu âyet-i kerimeyi okudular:
Rabbıniza yalvara yalvara ve için için dua edin ki, her halde O haddi aşanları sevmez. Âyet-i kerimesini okudular.

Mühim Şeyler İçin Dua

Dua eden kişiye yakışan en mühim şeyler için dua etmektir.
En mühim şey;
1- Cennete girmek,
2- Cehennem ateşinden kurtulmaktır.

NOT : Dua’da faziletli ve sünnet olan dua ederken elleri bitiştirmektir. Musannif İsmail Hakkı Bursevî (k.s.) hazretleri Rumeli ulemâsındandır. Rumeli Hıristiyanlar ile Müslümanların bir arada yaşadığı bir yerdir. Bilindiği üzere Hıristiyanlar dua ederlerken, ellerinin içlerinin tamamen birbirine birleştirir ve çenelerinin altına koyarak dua ederler. O dönemin Müslüman âlimleri Musannif hazretleri gibi, Hıristiyanlara benzememek için dua’da elleri açmanın daha faziletli olacağını beyan etmişlerdir. Yoksa dua’da elleri birbirine bitiştirmek ve avuçlarını açmak sünnettir. Kutub-i sitte’de bu konuda bir çok hadis-i şerif mevcuttur. Muteber, Hadis-i Şerif, Tefsir. Fıkıh. Mevize ve ilmî kitaplarda bu konuda çok geniş bilgi vardır.

Tefsir kitapları:
Tefsir kitaplarının çoğu, dua ederken elleri birleştirmek gerektiğine bu hadis-i şerifi kaynak gösterirler:
Ed-Dürrü’l-Mensûr: c. 8, s. 681. Saâleb-i tefsiri: c. 4, s. 454. Bağavî Tefsiri: c.4, s. 549, Ruhu I-Meânî: c. 30, s. 279, Tasavvuf ve Mevize kitapları:

Ihya-u Ulumiddin’de buyurdu
İbni Abbâs (r.a.) buyurdular:
Efendimiz (s.a.v.) hazretleri dua ettikler zaman. İki avucunu birleştirir ve elinin içlerini yüzüne taraf tutardı.” İhyâ-u Ulûmiddin c. 1, s. 305,

Fıkıh kitapları Mebsût’ta buyurdu:
Kişi ibhâm ile Vusta’yı (serçe parmağıyla yüzük parmağını) halka yapar. Sonra da Sebâbe (işaret parmağıyla) ile de işaret eder.
Daha geniş bilgi için bakınız: Mebsût, c. 1, s. 166, İmam Şemsüddin es-Sarahsî,
Tahtavî’de buyurdu:
“Efendimiz (s.a.v.) hazretleri, Arafe günü dua’da iki elinin arasını birleştirdi. Tahtavîıc. 1,s. 173,

İlmî kitaplarda:
Mevzûâtü’I-Ulûm’da buyuruldu:
Dua`da daha layık olan odur ki:
-“İki elinin içini bir yere getirip ellerini birleştirerek, ellerinin içlerini kendi yüzüne karşı tutarak dua etmesidir.” Mevzûatü’l -ûlum, c. 2, s. 410,

Duanın usûl ve âdabı hakkında daha geniş bilgi için bakınız: DUÂ’NIN ÂDABI ve BİR SÜNNETİN İHYÂSI, Abdülkadir Dedeoğlu, Osmanlı yayinevi, Gerçekten bu risale güzel bir araştırmanın eseridir. Bu kitabı mutlaka okuyun. Beyan edilen kaynaklara bir göz atın.

Kaynak : Mütercim.İsmail Hakkı Bursevi (k.s), Rûhu’l-Beyan Tefsîri :8/615-616.

Posted in Bunları Biliyormuydunuz, Diger Konular, Dini Konular, Güncel, Gündem, Genel, Ruhu`l Beyan Tefsirinden Kıssalar, Tavsiyeler, Türkiye, Yorumlar | Etiketler: | 1 Comment »