Göynem – Beyşehir

İlahi – Kur`an -İslam – Din -Tasavvuf – Belgesel – Dua – Hadis – Tarih – Şiir – Vs… – بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Archive for 16 Şub 2013

Borç Almanın Durumları – Hangi Durumlarda Borç Alınır ?

Posted by Site - Yönetici Şubat 16, 2013

altin,Borç Almanın Durumları – Hangi Durumlarda Borç Alınır ,,

Borç Almanın Durumları – Hangi Durumlarda Borç Alınır ?

Bil ki, üç durumda borç alınır.

1- Allah yolunda cihâd,
2- Cenazenin tekfin ve teçhizi, .
3- Evlenmek için.
Allah yolunda güçsüz olduğu için, buna imkân bulmadığı için borç istenir.
Fakirlik ve yoksulluk içinde ölen bir kimsenin cenaze ve tekfin işleri için borç istenir.
Bekârlık fitnesinden kurtulmak maksadıyla evlenmek ve böylece iffet ve namusunu korumak için, Allâhü Teâlâ hazretlerine tevekkül ederek, borç istenir.
Bu zor durumlarda Allâhü Teâlâ hazretlerine tevekkül ederek borçlanan kişiyede Allâhü Teâlâ hazretleri, borcunu ödeme sebeplerini açar…
Efendimiz (s.a.v.) hazretleri buyurdular:
Kim bir borcu ödemeyi niyet eder olduğu halde borçlanırsa, Allâhü Teâlâ hazretleri, o kişi borcunu ödeyesiye kadar ona bir melek vekil eder. Melek onu (kötülüklerden) muhafaza eder, (onun işlerinin açılması için) ona dua eder.

Selef-İ sâlihînden bir cemâat, bu haberden dolayı (Efendimiz (s.a.v.) hazretlerinin ödemek niyetiyle borçlanan kişilere vermiş olduğu ödeme kolaylığı müjdesinden dolayı) ihtiyaçları olmasa bile borçlanıyorlardı.

Bir kişi, borcunu ödeme imkân ve gücüne kavuşursa, velev ki zamanı gelmeden Önce olsa bile hemen borcunu ödemelidir.
Efendimiz (s.a.v.) hazretlerinden ve o da Cebrail Aleyhisselâm’dan rivayet ettiler, Cebrail Aleyhisselâm buyurdu:
Şehâdet (Allah yolunda şehid olmak), her şeye kefarettir, borç hariç.” Cebrail Aleyhisselâm bunu tam üç kere tekrarladı.
Akıllı kişiye gereken vazife, üzerinde olan borçları hemen vermesidir. Kıyamet günü, kötü niyetinin vebalinden korkmalıdır. Bu farzları edâ eden kişinin hâlidir. Böyle davranan bir kimseye Allah borcunu ödemede kolaylığını verir.
Amma gözünü kırpmadan büyük günahları irtikap eden ve farzları terk eden kişi, farzlara aldırmaz (bu farzları edâ etmeyen kişi) borçlan ve karz-ı hasen (ödünç) aldığı şeylere nasıl ehemmiyyet versin ki?

Kaynak : İsmail Hakkı Bursevi, Ruhu’l-Beyan Tefsiri: 3/224-225.

Posted in Bunları Biliyormuydunuz, Diger Konular, Dini Konular, Güncel, Gündem, Ruhu`l Beyan Tefsirinden Kıssalar, Tavsiyeler, Türkiye, Yorumlar | Leave a Comment »