Göynem – Beyşehir

İlahi – Kur`an -İslam – Din -Tasavvuf – Belgesel – Dua – Hadis – Tarih – Şiir – Vs… – بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Mevlid Kandilinde Yapılacak ibadetler – Rebîulevvel ayı ve Velâdet kandili

Posted by Site - Yönetici Şubat 25, 2010

Mevlid Kandilinde Yapılacak ibadetler -Rebîulevvel ayı ve Velâdet kandili

Mevlid Kandilinde Yapılacak ibadetler –Rebîulevvel ayı ve Velâdet kandili

Rebîulevvel ayı, Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) âlemleri şereflendirdiği, nûrlu vücudunun dünyaya intikal ettiği mübârek aydır.

Bu ayın 12’nci gecesi, senenin ilk kandili olan Velâdet yani Mevlid kandilidir.

Bu ay içinde mümkün olduğu kadar Resûlüllah Efendimiz için çokça salât ü selâm (salât-ı nâriye, salât-ı münciye ve salât-ı fethiye gibi salavâtlar) okumalıdır.

***

Resûlüllah Efendimiz, rebîulevvel ayının 12’nci gecesinde dünyayı teşrif etmişlerdir. Dolayısıyla bu ayın 12’nci gecesi aynı zamanda Hicrî senenin ilk kandilidir. Fahr-i âlem Efendimizin (s.a.v.) dünyayı teşriflerinin Hicrî-Kameri takvime göre sene-i devriyesi yani yıldönümüdür.

***

Bu gecenin mânevî zenginliğinden bolca istifade edebilmek için bir Tesbih namazı kılmalı ve mümkünse bir de Hatm-i Enbiyâ yapmalıdır.

Tesbih namazına şu şekilde niyet edilir:

“Yâ Rabbî, niyet eyledim rızâ-i şerifin için tesbih namazına. Yâ Rabbî, bu gece teşrifleriyle âlemleri nûra garkettiğin sevgili Habîbin, başımızın tâcı Resûl-i zîşân Efendimiz’in hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhine, feyz-i ilâhine mazhar eyle, Allâhü Ekber.”

(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat, İstanbul, 1983, s. 18-19)
…..

12 Yanıt to “Mevlid Kandilinde Yapılacak ibadetler – Rebîulevvel ayı ve Velâdet kandili”

  1. erkan said

    hayırlı kandiller

    Beğen

  2. hayırlı kandiller…

    Beğen

  3. güler said

    KANDİLİMİZ BÜTÜN İSLAM ALEMİNE HAYIRLARA VESİLE OLSUN

    Beğen

  4. MİZGİN said

    RABBİM HEPİZİN BU GECEDEN FEYİZ ALMASINI NASIBETSIN,RESULALAHIN ŞEFAATİNE NAİL OLURUZ İNŞAALLAH HAYILI KANDİLLER DUA İLE…

    Beğen

  5. gülsüm uçak said

    Avuçların açıldığı, gözlerin yaşardığı, ilahi esintilerin kalpleri okşadığı anın bir asra bedel olduğu bu gece dualarda birleşmek dileğiyle kandilinizi kutlarım….yanlız nette verilen ibadetler bence yeterli değil:(

    Beğen

  6. deniz said

    Allah’ın rahmeti, bereketi sizinle olsun, gönül güneşiniz hiç solmasın, yüzünüz aydın olsun, kabriniz nur dolsun, makamınız Firdevs, dualarınız kabul olsun. Kandiliniz kutlu olsun..

    Beğen

  7. eda said

    hepinizin mevlid kandilini kutluyorummmmmmmmm.D>

    Beğen

  8. kübra said

    islam aleminin mevlüd kandili mübarek olsun dualarınız kabul olsun…

    Beğen

  9. mavi lale said

    biliyorum, şu kalem tutan parmaklarım bile layık değil SENİ yazmaya.. ama SENİ SEVİYORUM EFENDİM… biliyorum, yüreğimin duvarları kapkara… siyah noktalar çepeçevre sarmalamış dört yanı, ama SENİ ÖZLÜYORUM EFENDİM…gözyaşlarım hak etmiyor sevgini, yüzüm yok SANA bakmaya… ama bu gözler hasretinle kanıyor EFENDİM… SEN doğarken güneş gibi kainata, ben yoktum, göremedim gelişini… hazreti AMİNE’nın bağrındaki o güneş , O NUR SENDİN.. gelişini müjdeleyen melekler, geldin diye tebessüm eden ARŞ, birbirlerine doğusunu haber veren yıldızlar.. o parlak yıldızlardan bir tane ben olsaydım EFENDİM.. KISRA’nın sarayında yıkılan sütunların her birine bir darbede ben vursaydım.. gelişini müjdeleyen kuvvetli bir rüzgar da ben olsaydım.. SAVE gölünü kurutan bir nebze AŞK DA ben olsaydım.. sesleseydim kainaTa, ”AHMET‘ın yıldızı doğdu “deseydım… O YILDIZ doğduğundan beri sönük kaldı bütün yıldızlar EFENDİM! sahralarda bastığın kum tanecikleri olsaydım da, mübarek ayaklarının altında yandıkça yansaydım.. canım feda olsun SANA EFENDİM, ruhum feda olsun SANA.. layık değilim biliyorum, layık değilim SENİ yazmaya, ama SENİ SEVİYORUM EFENDİM.. ayağına batan bir tek dikene dahi kalbi incinen o iman dolu erlerden, o aslan parçası yüreklerden biri de ben olsaydım… SANA canıyla, malıyla, ve butün hayatıyla tabi olan o yiğitlerin, o iman dolu abidelerin imanından bir katre de ben olsaydım.. MUS’ap bin UMEYR misali, sancağı sağ elime alsaydım, kopunca sağ elim, onu sol elime alsaydım, o da kopunca sancağı başImla gövdem arasına sıkıştırsaydım… bir SÜMEYYE olsaydım, imanını iki devenin halatları ucuna teslim etmeyen SÜMEYYE… bir BİLAL olsaydım, kızgın kumların üzerinde, karnında onlarca kaya, kırbaçlar yeğdıkça vucuduna, yine de“ALLAH-U EHAD” diyen bir BİLAL!. BİR Yasir olsaydım, paslı mızrakların hedefi olsaydı sinem yine de, “LA İLAHE İLLALLAH” nidalarıyla haykırsaydım..

    EFENDİM! biliyorum layık değilim SENİ özlemeye, SENİ sevmeye, SENİ yazmaya….

    Beğen

  10. Kadir said

    Tüm islam aleminin velãdet kandili mübarek olsun.Allahu Teala bizi şeytanın şerrinden ve cehennem ateşinden korusun.AMİN

    Beğen

  11. Kadir said

    Rabimiz bu mübarek gecede tüm günalarımızı affeylesin ve bize o nail cennetinde gül bahçesinde kevser suyundan içmeyi nasip eylesin.

    Beğen

  12. asi yureq said

    allah hepimizi korusun peygamberimize hayırlı ümmet,ALLAH’a hayrlı kul olmayı nasip eylesin… aminnn..

    Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.