Göynem – Beyşehir

İlahi – Kur`an -İslam – Din -Tasavvuf – Belgesel – Dua – Hadis – Tarih – Şiir – Vs… – بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Tecvid`e Neden Karabaş ismi verilmiş?

Posted by Site - Yönetici Mart 23, 2015

Tecvid`e Neden Karabaş ismi verilmiş,Şerife Şevval Kardelen

Tecvid`e Neden Karabaş ismi verilmiş?

Karabaş isimli tecvid eseri, yıllardır Kur’an Kurslarında, Kur’an harflerinin hakkını vererek okumak için Karabaş Hazretlerinin ele aldığı bir eser. Peki bu isim ne manaya gelir ve neden bu isimle anılır?

Bu tecvidi yazan zatın ismi Şeyh Abdurrahman Karabaşi Hz.leri, daha talebelik yıllarında kendini ispatlamış bir kişiydi.
Herkes ilmine hayran kalırdı bu zata kimde okudun diye soranlara karabaşta okudum cevabını verdi
Aslında Anadolu insanına göre karabaş bir nevi köpek demektir ama bu zat hocası başına sardığı sarık siyah olduğu için hocasına karabaş diye lakap takmış.
Bir zaman sonra hocası talebesinin kendine karabaş dediğini duyunca çok üzülür.Durumu haber alan talebesi şöyle bir şiir yazar:

BİR HOCAM VAR İDİ MEKTEPDE MEĞER
BAŞINA KARA SARAR İDİ EKSER
KİMDEN OKUDUN DESE BİR KİMSE BANA
KARABAŞTAN DER İDİM BENDE ONA
DUYUP İNCİNMİŞ O PAKİZE EDEP
O SEBEPDEN BİZE KALDI BU LAKAP
KABEYE SİYAH OLDU LİBAS
KARABAŞ OLSAYDI NOLA EKSER NAS

Bu olaydan sonra mevcut tecvit kitabını yazar ve adını KARABAŞ TECVİDİ koyar.

Bazı hikayelerde Hızır a.s. ile olan bir diyalogtan bahsedilir. Sarığı kirli kara olduğu için vs. gibi asılsız rivayetlere itibar etmemek icap eder. Yukarıda anlatılan şekli Elmalı Hamdi Yazır’ın İlmi Tecvid isimli eserinde geçmektedir.

Karabaş Hz.leri Karaman merkezde Siyahser mahallesindeki , siyahser mezarlığında medfundur.Küçük ebatta denilebilecek bir türbesi vardır. Üzeri kapalı olmayan tek türbedir. Bu şekilde olması kendi arzusudur, zira Rahmeti ilahinin akmasına engel kabul etmektedir.

Şerife Şevval Kardelen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.