Göynem – Beyşehir

İlahi – Kur`an -İslam – Din -Tasavvuf – Belgesel – Dua – Hadis – Tarih – Şiir – Vs… – بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Yunus Emre ömrünün sonuna kadar hanıma yaklaşmadı.

Posted by Site - Yönetici Şubat 11, 2012

Yunus Emre ömrünün sonuna kadar hanıma yaklaşmadı.

Yunus Emre ömrünün sonuna kadar hanıma yaklaşmadı.

Hikâye olunur: Yunus Emre, Şeyhinin emrine uymak için tam otuz yıl kendisine hizmet etti. Dağdan odun taşımaktan sırtı yara bere içinde kaldı. Yunus Emre bu durumu hiç kimseye açmadı. Yunus Emrenin şeyhi kendisine nazar etti. Şeyhin, Yunus Emreye nazar etmesi, diğer talebelere ağır geldi. Diğer talebeler:
-“Yunus Emre’nin bu kadar şeyhe hizmet etmesi, şeyhin kızını sevdiği içindir,” dediler. Hatta bu konuyu şeyhe bile açıp ona da söylediler. Yunus Emre taşıdığı odunlar ile geldiğinde şeyhi kendisine:
“Ey Yunus! Bunlar ne güzel ve ne düzgün odunlar!” dedi. Yunus:
-“Efendim! Düzgün olmayanlar bu kapıya yakışmazlar!” dedi. (Yunus’un bu cevabına şeyhi çok sevindi. Şeyhi burada kendisine himmet etti.) Talebelerin, Yunus hakkında bu şekilde konuşmaları onların nifaklarından dolayı değildi. Onlar, kendilerinin tahammül edemediği ve yapamadığını Yunus’un yaptığını gördükçe; bu işe bir manâ veremiyorlardı. Kendilerine müşkil gelen Yunus’un bu teslimiyet ve hizmetini Şeyhin kızının sevgisine hamlettiler. Böyle bir dedi-kodu çıkarıp rahatlamak istediler.

Şeyhin sorusu ve Yunus’un cevâbı yine bu vecih üzeredir. Hep onları yâni talebeleri irşâd etmek ve onların şüphelerini gidermek içindi. Yoksa Şeyh, Yunusun durumunu çok iyi biliyordu. Talebelerin konuşmalarından dolayı asla Yunus hakkında kalbine miskâl-i zerre kadar bir sû-i zan ve şüphe girmiş değildi. Zîrâ mürşid-i kâmil olan kişi, müridinin halini başkalarının övme veya yermesiyle bilmez. Mürşidi kâmiller, kendi sistemleriyle müridlerinin hallerini herkesten daha iyi bilirler.
Sonra şeyh, kızını Yunus ile evlendirdi ve şöyle buyurdu:
İhvan yalancı çıkmasınlar! Utanmasınlar! Madem ki, kardeşlerimiz böyle bir dedi-kodu yaptılar. Onları yalancı çıkarıp utandırmamak gerek!
Şeyhin kızı yâni Yunus Emrenin hanımı Kur’ân-ı kerim okuduğu zaman, akan su dururdu. Nehirler sanki donardı. Irmaklar akmaz olurdu. Her şey durur onu dinlerdi. Yunus ömrünün sonuna kadar hanıma yaklaşmadı.
-“Ben ona layık bir erkek değilim!” derdi.

Kaynak : İsmail Hakkı Bursevi, Rûhu’l-Beyan Tefsiri: 2/154-155.
.

3 Yanıt to “Yunus Emre ömrünün sonuna kadar hanıma yaklaşmadı.”

  1. meverest said

    Efendim böyle bir şey için kaynak gösteriniz, onu da geçelim, doğru bile olsa “kadına yanaşmak kötü birşey” miş gibi bu türden yazılar islama uygunmudur? Fahr-i kâinat efendimiz de bir çok büyüklerimiz de evlenip kadınlarına yanaşmakla yanlışmı yapmışlardır, etmeyin, bu tür yazılar bazılarını yoldan bile çıkarabilir, vebal almayınız, bu yazı nedeniyle sizinle yolumu ayırmak zorunda kalıyorum, Allah selamet versin.

    Site Yøneticisi : Maverest kardesim, Bu yazinin kaynagi yazinin altindadir, Tefsiri acip bakabilirsiniz,Bu yazilari kafadan yazmiyoruz.

    Beğen

  2. Neslihan süzen said

    Ama her yazıda ayrı bir sey yazıyor her tikaldigim ayrı bir konu kimi hiç evlenmedi diyor kimisi kızı oğlu var diyo kimi karısı oldu tapduk un kızı ile evlendi yazıyor kafam karman corman oldu.

    Neslihan süzen hanim, Yazilarin kaynagina bakmak lazim,Bu kissa Ruhu`l Beyan tefsirinde gecmektedir, kaynagi saglam.

    Beğen

  3. Yaşar said

    Bence bu konu mahremiyete dokunuyor hem evlendiği kişiye hiç yanasmamis olması daha kötü kaldiki yanaştı veya yanasmadi her ne ise bunu kimseye açıklamış olamaz

    Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.