Bazı Meyveler Ve Sebzelerin Faydaları
Posted by Site - Yönetici Aralık 25, 2010
BAZI MEYVELER VE SEBZELER
-
İncir,hurma,kuru üzüm ve keçi boynuzu gibi meyveler digerlerine göre midede fazla kaldıklarından insanı tok tutar ve besleyicidir.
-
Armut yeterince yenirse bagırsakları yumuşatır.Sert armut pişirilip ( haşlanıp ) yenilebilir.
-
Olgun elma, yemek üzerine yeteri kadar yendiginde hazıma yardımcı olur. Elmayı yemekten evvel yemek daha faydalıdır.
-
Erigin tatlı olanları bagırsakları yumuşatır, ham erigin fazlası mideyi bozar. Mayhoş erigin hoşafı mide ve bagırsaklara iyi gelir.
-
Şeftali, kabugu soyulmadan yenmelidir.Fazla yenmesi zararlıdır.
-
Ayva ishali keser,mideye faydalıdır.
-
Kızılcık iştah açar.
-
İncir fazla yenırse bagırsakları bozar.Nemli yerlerde tutulan kuru incirin üzeri un-kepek gibi beyazlanırsa yenmesi zararlıdır.
-
Demirhindi bagırsakları çalıştırıp ateşi düşürür.
-
Kara dutun olgunu bagırsakları yumuşatır.
-
Hunnab ( çigde ) kurusu kaynatılırsa gögüs agrılarına yararlıdır.Bagırsak ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir.
-
Ekşi nar şurubu harareti giderir, serinlik verir. Ekşi ve tatlı narı sıkıp suyunu içmek daha faydalıdır.İçindeki sarı perdeleride yemelidir.
-
Portakalın agızda bir süre tutulması harareti azaltır. Suyuna seker katılarak içilmesi harareti ve agız kurulugunu giderir.
-
İyi cins kavun-karpuz yaz mevsiminde yenirse vücudu serin tutar,sakinleştirir. Fazla yenirse şişkinlik verip rahatsız eder.
-
Salatalık vücüdü serinletip yumuşatır.Mevsiminde salatası serinlik verir,iştah açar.
-
Mısırın hazımı güçtür,Mideyi yordugu için çok yenilmesi şişkinlik ve rahatsızlık verir.
-
Yemeklerden önce kahve içilmesi hazma yardımcı olur.
-
Çay idrar sötürücü,mideyi uyarıcı oldugu için,yemeklerden sonra içilmesi hazma yararlıdır.Kahveye göre daha çok tercih edilir.Aşırı içilmesi tansiyonu yükseltir.
Kaynak: Fazilet Takvimi – 10 mayıs – 2009
Bir Cevap Yazın