Göynem – Beyşehir

İlahi – Kur`an -İslam – Din -Tasavvuf – Belgesel – Dua – Hadis – Tarih – Şiir – Vs… – بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Aşırı düğün harcamaları yuva yıkıyor‏

Posted by Site - Yönetici Haziran 16, 2010

Asiri dügün harcamalari yuva yikiyor.jpg

Aşırı düğün harcamaları yuva yıkıyor‏

Gençler, düzenli ve huzurlu bir yaşam sürmek için hayatlarını birleştiriyor. Ancak evlilik sürecinde toplumsal baskılar nedeniyle güçlerinin üzerinde borçlanan çiftlerin huzuru bozuluyor. Gelirleri borç taksitlerini ödemeye yetmeyen çiçeği burnunda ailelerde başlayan tartışmalar, çiftleri boşanmalara kadar sürükleyebiliyor. Böylece ailelerin ‘altta kalmayalım‘ düşüncesiyle yaptıkları harcamalar, yaşamlarının baharında gelin ve damadın kâbus dolu yıllar yaşamasına neden oluyor.

Gençleri Evlendirme ve Mehir Vakfı Başkanı Mustafa Özdemir, anne-babaların toplumsal baskılara boyun eğmeden, imkânları ölçüsünde düğün alışverişi yapmalarını önerdi. Ev eşyası alımında lükse kaçılmaması gerektiğini ifade eden Özdemir, sade bir evlilik sürecinin makbul olduğunu, şova dönüştürülen düğünlerde ise tarafların ekonomisinin sarsıldığını vurguladı.

Ekonomik durumlarını olduğundan farklı gösterme çabası içine giren dünürlerin ‘çevreye mahcup olmayalım‘ gibi bir yaklaşımla kapasitesinin üzerinde harcama yaptıklarını hatırlatan Özdemir, düğün alışverişi sırasında anlaşmazlık yaşadığı için nişan bozan çiftler bulunduğunu dile getirdi.

Düğün sürecinde aşırı borçlanan gençlerin evlendiklerinde borçlardan kaynaklanan sorunlarla baş başa kaldıklarını bildiren Özdemir, “Çiftlerin takılarını satıp borçları ödeme yoluna gitmesi tartışmaları da beraberinde getirebiliyor. Ailenin dinamikleri bozuluyor. Bu süreçte çiftler psikolojik ve sosyolojik yönden yara alıyorlar.” dedi.

Ailelere gelir durumuna uygun harcamalar yapmasını öneren Özdemir, dünürlerin karşı tarafı da kapasitesinin üzerinde harcama yapmaya zorlamaması gerektiğine dikkat çekti. Özdemir, bu hassasiyete dikkat edilen evliliklerin daha sağlıklı yürüdüğünü ifade etti.

Avukat Hasip Şenalp ise son yıllarda düğün alışverişlerinde harcama yarışı yaşandığını kaydetti.

Gençlerin “Hiçbir şey eksik kalmasın” düşüncesiyle ağır bir borç yükü altına girdiklerini ifade eden Şenalp, karşılaştığı davalarla ilgili tecrübelerini şöyle anlattı: “Evlilikler borç sarmalıyla başlıyor. Akrabalar ve komşular arasında daha çok eşya alma yarışı var. Reklam kampanyalarıyla bu yarış adeta teşvik ediliyor. Cicim ayları geçtikten sonra tartışmalar başlıyor. Bu gençlerin mutluluğunu olumsuz etkiliyor. Borçlar ailenin altından kalkamayacağı bir boyuta geliyor. Ağır tartışmalar boşanmalara neden olabiliyor. Maddi sorunlar nedeniyle yaşanan boşanmalar tüm boşanma nedenleri arasında önemli bir paya sahip.”

Avukat Şenalp, dünürlerin düğün alışverişine çıkmadan önce konuşup, alınacakları belirlemesi ve ‘görsünler‘ yaklaşımından uzak durması gerektiğini vurguladı.

(CİHAN)

..

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.