Göynem – Beyşehir

İlahi – Kur`an -İslam – Din -Tasavvuf – Belgesel – Dua – Hadis – Tarih – Şiir – Vs… – بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Tîh Çölünde Bulut

Posted by Site - Yönetici Aralık 15, 2009

Tîh Çölünde Bulut

Tîh Çölünde Bulut

Bu hadise Şâm ile Mısır arasındaki Tîh çölünde cereyan etmişti. îsrâiloğullan, Mısır’dan çıkıp, denizi geçtiklerinde bir sahraya düştüler. Ucu bucağı olmayan bir sahra idi. Allahü Teâlâ Hazretleri, onlara, “cebbarların şehirlerine girmelerini ve onlarla savaşmalarını emretti. îsrâiloğulları o şehre yaklaştıklarında, şehir ehlinin cebbarlar olduğunu, çok uzun boylu olduklarını, öyle ki, her birinin yediyüz zira kadar uzun olduğunu işittiler. Bunun üzerine İsrâiloğulları, savaşmaktan imtina ettiler. Daha savaşa girmeden kaçtılar. Onları savaşa teşvik eden Mûsâ Aleyhisselâm’a:

Yâ Mûsâ” dediler. “Onlar orada bulundukça, biz oraya ebedâ girmeyiz. Haydi sen rabbınla git, ikiniz harb edin. Biz işte burada otururuz ”  dediler. Bunun üzerine Allahü Teâlâ Hazretleri, israiloğullarını “Tîh” arazisinde kırk sene (hapsedilmekle) cezalandırdı. Mesafesi, yani Tih çölünün alanı, on iki fersah idi. Isrâiloğullanna Tih çölünde, şiddetli bir sıcaklık, ifrat derecesinde açlık ve susuzluk isabet etti. Bu durumu gelip Mûsâ Aleyhissetâm’a şikâyette bulundular. Allah onlara acıdı. Allah, onlara aydınlık olması için gökten nûr’dan bir direk gönderdi. O nûr geceleri onlar ile yürür ve hareket ederdi. Ayın yerine onlara ışık verirdi. Ay olmadığı zamanlarda bu nûr onların yollarını aydınlatırdır. Allahü Teâlâ onların üzerine bir bulut gönderdi. Bu bulut, çok ince ve yağmur bulutundan daha güzeldi. Bu bulut, onları gündüzleri, güneşin sıcaklığından korurdu.

İsmail Hakkı Bursevi, Rûhu’l-Beyan Tefsiri Tercümesi cilt 1

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.