Göynem – Beyşehir

İlahi – Kur`an -İslam – Din -Tasavvuf – Belgesel – Dua – Hadis – Tarih – Şiir – Vs… – بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

J E L A T İ N ? ( N E D İ R ? )

Posted by Site - Yönetici Mayıs 12, 2008

Jelatin,jelatin-harammigelatin-haramjelatin-nedirj-e-l-a-t-i-n-n-e-d-i-r

J E L A T İ N ?  >> N E D İ R ?

Jelatin, hayvanların deri ve kemiklerinden elde edilen bir katkı maddesidir ve protein olarak bilinir.

Jelatin üretiminde, hammaddenin temizlenip hazırlanması aşamasından sonra birbirini takip eden şu işlem basamakları vardır:

– Ön işlemler

– Extraksiyon

– Saflaştırma

– Konsantrasyon

– Kalite kontrol

– Kurutma

– Öğütme

– Eleme

– Harmanlama

Ön işlemlerde, asit uygulaması ile A tipi jelatin, baz uygulaması ile B tipi jelatin elde edilir. A tipi jelatin kemik ve domuz derisinden, B tipi jelatin kemik ve inek derisinden elde edilir.

Kullanım Alanları:

– Gıda

– Kozmetik

– Eczacılık

– Fotografçılık

– Gübreler

– Kaplamalar

– Microenkapsülasyon

– Beslenme

– Yıkama ürünü

– Temizleme ürünü

Fonksiyonları:

– Köpürmeyi sağlayıcı

– Emülgatör

– Kristalizasyonu düzenleyici

– Stabilizör

– Jelleştirme

– Bağlama

– Film oluşturucu

– Kremleştirme ajanı

– Durultma ajanı

– Koloidal yapıyı koruyucu

– Koyulaştırıcı

– Yapışma ajanı

– Diğer

Gıdaların protein açısından zenginleştirilip yağ ve karbonhidrat oranının azaltılmasında da jelatin kullanılır.

Kullanım Yerleri:

– Şekerlemeler

– Tatlılar

– Süt ürünleri

– Et ürünleri,

– Soslar

– Çorbalar

– İçecekler

– Fırın ürünleri.

Fonksiyonel Özellikleri

– Jelleşme ajanı olarak jöleli tatlılar, etler, şekerlemeler, et soslarında kullanılır.

– Yapı sağlayıcı olarak lokum, koz helvası, kremalar, sufleler, fırın ürünleri ve diğer ürünlerde kullanılır.

– Bağlama ajanı olarak rulo etler, konserve etler, şekerlemeler, peynirler, süt ürünleri ve diğer ürünlerde kullanılır.

– Durultma ajanıbira, şarap, meyve suları ve diğer ürünlerde kullanılır.

– Film oluşturucu olarak meyvelerin kaplanmasında ve etlerde kullanılır.

– Koyulaştırıcı olarak toz içecekler, et suyu, soslar, çorbalar, pudingler, jöleler, şuruplar, süt ürünleri ve diğer ürünlerde…

– İşlem yardımcısı olarak tadlandırıcılar, yağ, vitamin ve renklendiricilerin mikroenkap-sülasyonunda kullanılır.

– Emülgatör olarak çorbalar, soslar, tadlandırıcılar, et ürünleri, kremalar, şekerlemeler, süt ürünleri ve diğer ürünlerde kullanılır

– Stabilizör olarak krem peynirler, çikolatalı sütler, yoğurt, buzlandı-rılan ürünler, kremalar, don-muş tatlılar ve diğer ürünlerde…

– Yapışma ajanı olarak şekerlemeler ve et ürünlerinde kullanılır.

– Köpürmeyi sağlayıcı olarak şekerlemeler, kremalar, dondurmalarda kullanılır.

– Kristalizasyonu düzenleyici olarak dondurmalar, buzlu ürünler, donmuş tatlılarda kullanılır.

– Jelatin, kozmetik alanında saç ve cilt bakım ürünlerinin üretiminde kullanılır.

– Eczacılıkta ise en yaygın kullanım alanı, yumuşak ve katı jelatin kapsüllerin üretimidir.

– Fotoğrafçılıkta ise fotoğraf filmlerinin üretiminde kullanılır.

ŞİMDİ SORMAK LAZIM…

Kullanım alanı bu kadar yaygın olan jelatinin hammaddesinin ne olduğu hususunda bir müslüman olarak duyarsız kalabilir miyiz?

Jelatin üretiminde büyük oranda domuz kullanıldığını bile bile, firmaların beyanını esas alarak jelatinli ürünleri tüketmeye devam mı edeceğiz?

Yoksa, firmaların, ürünlerinin denetimi yapılarak GİMDES SERTİFİKASI almalarını mı talep edeceğiz?

ŞİMDİ KARAR ZAMANI!

Kaynak: gimdes.org

4 Yanıt to “J E L A T İ N ? ( N E D İ R ? )”

  1. iremköse said

    SELAMÜN ALEYKÜM BEN HANGI MARKALI YIYCEKLERDE HARAM VARDIR BUNLARI BILMEK ISTIYORUM ALMANYADA YASIYORUM VE ALDIKLARIMIN HANGISINDE HARAM OLDUGUNU BILMIYORUM VE SÜREKLI KORKUYLA YIYIYORUZMESALA MARGARINLARDE YOGURTLARDA SÜTLERDE EKMEKLERDE VARMI CESITLI CIPSLERDE BISKÜVILERDE VARMI OKUYORUZ AMA ANLAMIYORUZ ALLAH RIZASI ICIN HANGI MARKALI GIDALARDA HAMA RAM VARDIR YAZARMSINIZ
    SELAMÜN ALEYKÜM

    Beğen

  2. Admin said

    Selamlar irem, Jelatin nedir ? Basligina bakmissiniz ve okumussunuz,O baslikta gida meddelerindeki Domuz køkenli katki maddelerinin hepsi var, Siz aldiginiz gidada o numaralar varsa almayiniz, Bu konulara ønem verdiginiz icin ayrica sizi kutlarim, Coklari hic uzerinde bile durmuyor.

    Haramlar ve helaller ve katki maddeleri hakkinda Bu linke tiklayiniz.https://yukarikayalar.wordpress.com/category/haram-ve-helal/
    Allaha emanet olun.

    Beğen

  3. muttalip göktaş said

    maalesef hoca hanımlarımıza söz anlatamıyoruz.

    Beğen

  4. asd said

    allah razi olsun . söyle söylentiler var, gelatin ham maddesini kaybetiyormus cünkü asiri derecede kaynatildigi icin, o yüzden hellal oluyormus, bu konuda ne dersin ?

    Beğen

Bir Yanıt Bırakın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

 
%d blogcu bunu beğendi: