Göynem – Beyşehir

İlahi – Kur`an -İslam – Din -Tasavvuf – Belgesel – Dua – Hadis – Tarih – Şiir – Vs… – بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Gayri Müslimlere Dua .

Posted by Site - Yönetici Mart 8, 2008

Gayri Müslimlere Allah rahmet eylesin denirmi

Gayri Müslimlere Dua

Sual: Anam babam gayri Müslim idi. Şimdi öldüler. (Ya Rabbi, anama babama rahmet eyle, onları affet) diye dua etmem caiz midir?

CEVAP

Kâfire mağfiret duasında bulunmak küfürdür. Çünkü kâfirlerin hiç affolmayacağı, ebedi Cehennemde kalacağı Kur`an-ı kerimde açıkça bildirilmektedir. Onların affı için dua etmek Allahü teâlânın emrine inanmamak olur. Kâfirler için dua etmek yasaklanmıştır. Bir âyet-i kerime meali:

(Cehennemlik oldukları [Kâfir olarak öldükleri] açıkça belli olduktan sonra, akraba da olsa, nebinin de, müminlerin de, müşrikler için af dilemeleri doğru değildir.) [Tevbe 113]

Yaşayan gayri Müslimlerin hidayete ermeleri için dua edilir. Peygamber efendimiz, kâfirlerin hidayete kavuşmaları için dua etmiştir. Kâfirlerin yok olması için dua et denildiğinde Resulullah efendimiz, (Ben lanet etmek için gönderilmedim. Ya Rabbi, bunlara hidayet et. Tanımıyorlar, bilmiyorlar) dedi. Başka bir zaman da, (Ya Rabbi, bu dini, Ömer bin Hattab ile yahut Amr bin Hişam [Ebu Cehil] ile kuvvetlendir) buyurmuştur. Hazret-i Ömer bu dua sebebiyle Müslüman olmuştur.

Hazret-i Ebu Hüreyre anlatır:

(Annem müşrik bir kadın idi. Ne kadar İslam’a davet ettiysem de kabul etmedi. Resulullaha gittim, (Ya Resulallah, dua edin de anneme iman nasip olsun, hidayete kavuşsun) dedim. Dua buyurdu. Ben de anneme müjde vermek için eve gittim. Evin kapısı kilitli idi. Su seslerinden guslettiğini anladım. Annem az sonra elbisesini giyip kapıyı açtı, şehadet getirerek Müslüman olduğunu bildirdi. Hemen koşarak Resulullahın huzuruna gittim. (Müjde ya Resulallah, annem Müslüman oldu) dedim. Sonra, (Ya Resulallah, bir dua daha edin de, beni ve annemi bütün Müslümanlar sevsin, biz de bütün Müslümanları sevelim) dedim. Resulullah bunun için de dua buyurdu. Hiçbir mümin yoktur ki, benim adımı işitsin de beni sevmemiş olsun.) (Şevahid-ün-nübüvve)

Bu olay gösteriyor ki, Hazret-i Ebu Hüreyre`yi sevmeyenlerin Müslümanlıklarından şüphe edilir.

Hiç bir müminin Cehenneme girmemesi için dua etmek caiz değildir. Çünkü, sapık günahkâr, bid`at ehlinden bir kısmı günahları sebebiyle mutlaka Cehennemde azap görecekler, şefaat yahut başka bir sebeple çıkacaklardır. Bu bakımdan öyle dua etmemelidir.

Ama (Bütün Müslümanlara, bütün müminlere rahmet eyle, onları affet) diye dua etmekte mahzur yoktur. Böyle dua edilmesi âyet ve hadislerle bildirilmiştir. Bir âyet-i kerime meali:

(Ey Rabbimiz, herkesin hesaba çekileceği gün, beni, ana babamı ve bütün müminleri affet.) [İbrahim 41]

İki hadis-i şerif meali de şöyledir:

(Erkek ve kadın müminlere dua eden, bütün mümin sayısınca sevab alır.) [Taberani]

(Sizin amelleriniz ölü akrabanıza duyurulur. Durumunuz iyi ise sevinirler, günahkâr iseniz şöyle dua ederler: Ya Rabbi bize nasıl hidayet ettinse, onlara da hidayet etmeden canlarını alma.) [Hakim]

Sual: Müslüman olmayan bir insana, yaptığı iyilik karşısında “Allah hidayet versin” diye dua edilir mi?

CEVAP

İyilik yapmadan da, o şekilde dua etmekte mahzur yoktur.

16 Yanıt to “Gayri Müslimlere Dua .”

  1. Asil said

    Bu yazi icin cok cok tesekkurler, inanin cok sevindim, cunki bu konu Amerika’da yasamaya basladigimdan beri beynimi cok mesgul ediyor belki yuzlerce sorum var birkacini sormak istiyorum, yazim uzunca da olabilir.
    Sorum gayri muslimler yada daha cok kullandigimiz kafirler hakkinda. Kafirler derken kimlerden bahsediyoruz, Allaha inanmayanlarmi, Allahin gonderdigi kitaplarini ve dinlerini bilerek ve kasitli sapitanlardan mi, yada musluman olarak dogmayan tum insanlardan mi? Bende, sizde, hepimizde musluman olmayan anne babadan dogabilir, kafir olabilirdik. Yanlis anlasilmasin ben Elhamdulillah dogdugum gunden beri muslumanim, kimsenin avukati degilim, bunlari yazarakta hicbir cikar elde etmiyorum, sadece kafamdaki soru ve celiskiler..

    Muslumanlar inanclari olduktan sonra, nufus kagitlarinda musluman yazdiktan sonra, sucta isleseler, dini vazifelerini yerine getirmeseler de, imanin sartlarina inandiktan sonra (INANC VE KABUL VAR AMA HAYATA GECIRILMIYOR), cehennemde cezalarini cekicekler ve sonra ebedi cennet saadetine kavusacaklar. Ama diger dinlere mensup insanlar ne kadar iyide olsalar, Allaha tum kalpleriyle inanip duada etseler, kendi dinlerinin geregini yerine getirseler, yardimlasma ve acima duygulari bizden cok daha fazla gelismiste olsa, bizim gibi giybet ve dedikodu bilmeselerde kafir olduklari icin lanetlendiler, ebedi cehennem atesinde yanmaya mahkumlar, bu dogru degilmi?

    Benim burada hic Turk yada musluman komsum olmadi, Turkler az ve birbirinden cok uzak yasiyorlar, ayrica biraraya gelseler birbirlerine celme takmanin, onun bunun acigini aramanin, zor durumdakine bakip mutlu olmanin, birbirlerini cekistirip giybet yapmanin yollarini ariyorlar, maalesef cok uzulerek soyluyorum bunu, bircogu da bende dahil, kagit ustunde musluman, yani kafakagidi. Ama evimin iki yaninda iki KAFIR komsum varki, insan yanlizliga mahkum olamaz, disariya ciktiginda birbirini goruyorsun, gormek zorundasin, onlardan gordugum insanligi, yakinligi, samimiyeti, kendi akrabalarimdan gormedim simdiye kadar. Her zaman hayir isleriyle ugrasiyorlar, hayatta tek gayeleri insansanlara, ihtiyac sahiplerine, Afganistanli deprem cocuklarina, Afrikali ac cocuklara, herkese ulasabilmek yardim eli uzatabilmek. Allahin ismini dillerinden asla dusurmuyorlar, her laflarinin basinda, benimle konusmaya geldiginde kendi dilinde Allah seni korusun der. sarilir oper ve sohbetine baslar. Simdi derseniz ki tabi onlarin amaci o, seni nasilda etkilemisler, dinlerine alistirmak, isitmak istiyorlar, kesinlikle hicbir alakasi yok olamazda, benim musluman oldugumu, bizimde dinimize ne kadar bagli oldugumuzu bilirler ve konusmalarimizda asla din ve inanc konulari acilmaz dahi, insanlarin inanclarina gayet saygililar, Yolun karsi tarafinda oturan komsum da yine ayni sekilde hic bir cikari olmaksizin, kisin erkenden gelir, ben kalkip disariya cikmadan evimin onundeki tum karlari temizler gider. Insan sevgileri, hayvan sevgileri, tabiat sevgileri, kurallara bagli olmalari bizlerden cok cok daha fazla gelismis. Simdi bunlara cok yakindan tanik olurken hangi vicdanla ben diyebilirimki bunlar kafir, ebediyen cehennem atesine mahkumlar?

    Onlara dua etmek kufre girer diyor dinimiz, ben dua ettim, boyle iyilikler gordugumde nasil odiycem karsiligini, arkalarindan dua ediyorum. Diyceksiniz ki Allah akil vermemis mi onlara, ecdatlari dinlerinden sapmissa onlar arastirsin, mukemmel dini bulsun, inanin bana buluyorlar, eger islam dini onlara dogru anlatilirsa buluyorlar. Benim yakinimda iki tam zit ornek var, Biri Turk bir erkekle evlenmis Amerikali bayanin hikayesi. Turk erkekle evleniyor, maalesef adamda yukarida bahsettigim gibi kagit ustu musluman. kadin esinden dolayi buradaki Turk bayanlarla dostluk yapmaya basliyor, islama ilgi duymaya, arastirmaya sorular sormaya basliyor ve kadin sonunda oyle bir musluman oluyorki biz utaniyoruz simdi yaninda, ismini degistiriyor, tamaman islamin istedigi olcude kapaniyor, bir sirkette ust duzey yonetici ve calistigi isyeri giyimine inancina gayet saygili, isyerinin bir bolumunu sadece o bayanin namaz kilmasi icin hazirlamislar, kadin 5 vakit namazini kiliyor. Buna ne dersiniz,

    Baska bir ornek benimde 3 arkadasim var, daha dogrusu is icabi gorusmem gereken ve musluman olmayan insanlar bunlar. Dini konulari konusuyoruz, ben anlayicaklari sekilde anlatmaya calisiyorum. Hatta iclerinden birisi arapca yazmaya merak sardi, kursa gitti ve yazabiliyor, musluman dediginizde Turkleri cok bilmiyorlar, araplari ornek goruyorlar, birgun islerin cok fazla olmadigi bir saatte onlari etrafima cagirdim ve internetten onlarin sorulari ve meraklarini gidermek icin arastirma yapmaya basladik, ve tesadufen bir siteye ulastik, sanirim iranda geciyordu olay, video goruntulerini izledik ve ben dahil herkes dehsete kapildik, iki buyuk cukur kazilmis, iki genc yerde comeliyor, elleri arkada ve gozleri baglanmis, yaninda azrailleri birseyler okudular, uzerlerine benzin doktuler Allahuekber diyerek cukurlara attilar ve atesi caldilar. Bu manzarayi goren KAFIR ne dusunur sizce? muslumanligi secermi? islama sempatiyle yada onyargisiz bakarmi sizce? Onlarin yerine kendimi koysam ben bakamazdim. Sempatiyi birakin iclerinden biri boyle manzaralarla ilk defa karsilasmis, aliskin degil az daha bayiliyordu, su fakan doktuk uzerine.

    Ben bakip degerlendirdigimde bence en buyuk suc muslumanlarin, kendilerini ifade edemediler, iyi ornek olamadilar,dini kullanip karalayip kotu amaclarina arac ettiler, Hz, Muhammedin mirasini surdurup tum dunyayi islama davet edemediler, gayrimuslimlerden cok muslimler suclu.

    Olmus kafirlere dua etme konusuna gelince, onuda yaptim, gecen gol kiyisinda yuruyus yapmaya gitmistim, golun hemen kiyisinda bir tas, yaninda dikilmis dort bayrak ve yapma ciceklerden celenk vardi, gittim tasin uzerini okudum, gittigim gol kisin tamamen buz tutuyor ve uzerinde insanlar yuruyor, kayiyor, kar motoruyla falan dolasiyorlar, orada 4 cocuk kisin oynarlarken buz kirilmis ve golde bogulmuslar ve onlarin anilari icin yapilmis. Cocuklar daha 9-10 yaslarindaymis ve evet gayrimuslim olmuslerdir, o kucucuk cocuklarin ne gunahi yada sucu olabilir/ bende onlar icin cok uzuldum, kendimi onlarin anne babalarinin yerine koydum ve onlar icin dua ettim, bilmiyordum bunun kufre girecegini. Benim dusuncelerim bunlar

    Yorum sizin

    Beğen

  2. Asil said

    Bu yaziniz icin tesekkurler. Bu konuda kafam o kadar karisik ki inanin anlatamam, yuzlerce soru var kafamda, birkacini sizinle paylasmak, sizden fikir sormak istiyorum, En once soylemek istiyorum, benim Allaha ve ayetlerine inancim tam ancak kafamdaki celiskiler ve soru isaretlerinden de kurtulamiyorum
    Biz muslumaniz, ne kadar sucta islesek, dinin emirlerini yerine de getirmesek, kotulukte yapsak,giybette eger inkar etmiyor ancak bu emirleri kabul ettigimiz halde yapamiyorsak ileride bir daha ayni hatayi yapmamaya dair tovbe ediyor, iyi insan oluyor cennete gidiyoruz yada tovbe etmeden olursek cehennem atesinde cezamizi cektikten sonra yine zerre kadar imanimiz varsa cennette ebedi saadete kavusuyoruz, dogru degilmi bunlar?

    Sunu ben anlayamiyorum, ben burada dogmadim ama uzun zamandir Amerika da yasiyorum, burada Turkler cok az ve birbirinden uzak yasiyorlar, ayricada eskaza biraraya gelseler, birbirlerinin kuyusunu kazmanin, birbirleri hakkinda ileri geri konusmanin, duseni izleyip zevk almanin,surekli bir rekabet ortami hazirlamanin yarisi icindeler, acikcasi bu sebeple de birazcik uzak, yanliz yasamayi tercih ediyorum, inanin boyle kafam cok daha rahat, bundan birkac yil oncede Turkiyeye tatile gittim ve ciddi ciddi dusuncem Turkiyeye donmek bundan sonraki hayatimi orada gecirmekti, ama maalesef Turkiyede oyle olaylarla oyle cikarci ve materyalist insanlarla karsilastim ki simdi birakin geri donusu tatile gitmeye bile cesaretim yok, Uzun zamandir burada yasayip yaninizda Turk yada musluman komsunuz yoksa da yaninizdaki karsinizdaki hergun heran gordugunuz komsunuzla mecbur tanisiyor, gorusuyorsunuz, komsu komsunun kulune muhtactir, yalniz hayat gecermi/ Inanin ben hani biz muslumanlarin gayrimuslim dedigimiz yada daha sik kullandigimiz adiyla kafirlerden gordugum insanlik, dostluk, yardimlasma duygularini kendi akrabalarimdan gormedim, yanimdaki yasli komsum hayatini hayir islerine adamis, ufacik bir karincayi incitmez, ben kendi bahcemden bir cicek koparirken beni gormustu ve bana dediki dalindaki cicege kiyma koparma birak dalinda dogal yasasin ve olsun, beni disarida gordugunde ben onun torunu yasinda olmama ragmen kendisi bahceme kadar gelir bana ilk once kendi dilinde Allah seni korusun diye lafina baslar, sarilir oper ve halimi hatirimi sorar, Allah inanci, kadere inanci, Ahiret hayatina gunaha sevaba inanci inanilmaz cok. Karsimda ki bir diger komsum hic bir karsiliksiz kar yagdigi zamanlarda erkenden ben uyurken gelir, evimin onundeki karlari ben disariya cikmadan temizler ve gider, ya akil var mantik var ben simdi bunlara nasil derimki lanetliler, ebediyen cehennem atesinde yanacaklar? Yazida diyorki onlara dua etmeyin, ben iyilik gordugumde nasil oderim, onlara herzaman guzel dualar ediyorum, zaten bu hayatlari cok guzel ahiret hayatlari icin dua ediyorum, Allahtan onlarinda nusluman sifatinda olmeleri icin dua ediyorum, Birincisi anliyamiyorum Kafirlere dua etmeyin, kafirleri Allah lanetledi, ebediyyen cehennem atesine mahkumlar, kafire selam verme onlardan olursun falan diyor dinimiz, dedigim gibi benim Allahin ayetlerini inkar etmem Allah korusun, soz konusu degil, ancak kim bu bahsedilen kafirler? Annesi babasi baska dine mensup olarak dogan tum insanlarmi, yoksa Allah inanci olmayanlarmi, gonderilen dinlerinden sapitip kutsal kitaplarinda degisiklik yapanlarmi, muslumanlar haricinde diger dinlere mensup olan tum insanlarmi? Peki biz musluman cocuklari olmasaydik baska anne babalardan dogsaydik ne olucaktik, ne yapabilirdik? Benim etrafimda tanidigim kafirlerden bahsediyorum simdi, onlarin Allaha olan inanclarinin, dinlerine bagliliginin, iyi ve hayirli isler yapmalarinin, kurallara ve insan haklarina bizden cok daha fazla bagli olmalarinin, acima yardimlasma duygularinin cok gelismis olmasinin, Afganistanda deprem cocuguna, Afrikada ac cocuklara ulasarak mutlu olmalarinin hicmi onemi yok? Tek problemleri baska dine mensup olup kafir olmalarimi? Bizde ne kadar giybet yapalim, sozum ona musluman olalim yani sadece nufus cuzdanlarinda, her halti yapalim ama dinimiz islam inancimizda var tatbik yok, ileride ayagin biri cukura girince pisman olalim, tovbe edelim bir daha hata yapmayalim ve cennete gidelim? Bilmiyorum Allahin yuce adaleti boylemi isler?

    Simdi bunlari okuyan olursa derki belki sen hangi dindensin, ben Allaha sukur ELHAMDULILLAH dogdugum gunden beri muslumanim, dersinizki ecnebi hayrani olmussunuz, kafirler amacina ulasmis seni etkileri altina almislar, hic alakasi olmaz, aramizda din konulari asla konusulmaz, onlar benim dinine bagli ve musluman oldugumu bende onlari biliyorum, herkes birbirinin inanclarina saygili, Ayrica diger dinlerden Islama gelen bircok insan, din adamlari, bilim adamlari olmustur, ANCAK HICBIR AKLIBASINDA INSAN MUSLUMANLIKTAN BASKA DINE GECMEZ, GECEMEZ. Yada akli dengesini yitirmis olmali, suuru yerinde olmamali.

    Diyceksiniz ki onlar kafir anne babadan dogduysa okusunlar, arastirsinlar dogru yolu bulsunlar. .. Inanin bana eger onlara dogru ornek olurda islami da dogru anlatirsaniz oyle bir musluman oluyorlarki hemde bizi bile utandiriyorlar. Size gozumun onunde olan olayi anlatmak istiyorum, Burada yasiyan bir Turk erkekle Amerikali bayan evleniyor, Adam dinini tam anlamiyla yasayan bir insan degil, inancli inkarci degil ancak kagit ustu musluman, Amerikali bayan esi dolayisi ile Turk ve musluman bayanlarla gorusmeye basliyor, yavas yavas muslumanliga ilgi duymaya, soru sormaya arastirmaya basliyor ve oyle bir musluman oluyorki biz simdi onun yaninda utaniyoruz, adini degistiriyor, tamamen islamin istedigi olculerde kapaniyor, kendisi buyuk bir sirkette ust duzey yonetici ve sirkette onun namaz kilabilmesi icin ozel bir oda ayrilmis, oradaki herkes onun inancina, ibadetine, kilik kiyafetine gayet saygili.. Buradan ben su sonucu cikariyorum, iyi ornek olamiyoruz, islami iyi anlatamiyoruz, insanlari islama davet edimiyoruz, kafirdir selam verme, dost olma, sende kafir olursun, onlar lanetli cehennemlik, boyle dersek o insanlar bizim dinimize sempati duyarmi, gelirmi. Ne guzel canli ornek iste, bir laf vardir ya “kimseyi kafir deyip hor gorme, onun sonradan musluman olup, musluman olarak olmiycegini ne bilirsin”?

    Ikinci carpici ornek, buda insanlari muslumanliga davet edememizin iyi ornek olamamamizin ispati, benim 9-10 kadar gayrimuslim arkadasim daha dogrusu is geregi gorustugum insanlar var,onlara yavas yavas muslumanligi anlatmaya, izah etmeye calisiyorum, {birkere onlar Turkleri cok fazla tanimiyorlar, musluman oldugumuzu bilmiyorlar, Amerikada bana sorduklarinda nerelisiniz, Turkum dedigimde cok sasirip ilk defa bir Turkle tanistiklarini, Turkiyenin nerede oldugunu, dilimizi dinimizi sorup ogrenmek istiyorlar, Musluman dediklerinde onlarin bakip ornek aldiklari Araplar, ] Bu gayrimuslim arkadaslarimdan hatta birisi arapca yazmaya heveslendi, kursa gitti, arapca yazabiliyor, birgun islerin cok fazla yogun olmadigi saatte hepsini yanima cagirdim, onlarin ilgileri, meraklari ve sorulari dahilinde konusmaya ve internette arastirmaya onlarla paylasmaya basladim, dedigim gibi musluman denildiginde araplari biliyorlar onlari ogrenmek istiyorlar. Ben arastirirken kotu tesaduf, video goruntulerinin oldugu bir siteye ulastik, olay Iranda geciyordu yanlis hatirlamazsam, video goruntulerinde iki genc erkek comelmis vaziyette yerde, yaninda birkac Azrail kilikli bekliyor, arkada seyirciler, azrailler once genclerin uzerine benzini doktuler, genc adamlari arkalarinda kazilmis cukura attilar ve Allahuekber diyerek atesi caktilar! Ben ve yanimdaki diger KAFIR arkadaslar bu goruntuleri gorunce kanimiz dondu, dilimiz tutuldu, ben KAFIRLERI ayakta tutabilmek icin sogukkanliligimi korumaya calistim ama iclerinden heleki biri az daha gidiyordu, dayanamadi, aliskin degildi bu vahsete, su falan getirdik, basindan su dokerek kendine getirmeye calistik, Simdi size soruyorum bunlari goren KAFIRLER sizce muslumanligi nasil gorur? bize onyargisiz olabilirmi/ islama davet etsek dusunmeden gelirmi? Onlara sorun ve deyinki musluman dedigimizde ne dusunursunuz, bana yazarmisin[ sunlari yaziyorlar, vahset, teror, taslanan, kafasi kesilen, yakilan insanlar. seriat, ozgurlugu tamamen elinde alinmis kadinlar, iskence,,,,,,,,,,,,,] Sizce burada Muslimmi daha suclu, gayri muslimmi?
    Peki dinimiz yada peygamberimiz boylemi soyluyor? Ben seriat yada insan taslama, yada adam oldurmeyle ilgili bir seye rastlayamadim Kurani Kerimde simdiye kadar, Allah birakin insanlarin cezasini bizim kesmemizi bir karincanin, yada kendinimizin canimizi kiymamiza bile izin vermiyor, benim verdigim cani ben alirim diyor, sadece Peygamberimize “Seninle savasanla sende savas, karsilik ver demis” bu durumda muslumanlarda dinlerinden sapmislar.

    Cuma gunu hava oldukca guzeldi disarida oturuyordum, evimin dis kapisina bir bayan geldi, bahceye girmek benimle konusmak istedigini anladim yanina gittim, bir elinde bir kitap diger elinde reklam kagitlari var diye dusundum ki konusmaya basladiginda elindeki kitabin onlarin kutsal kitabi oldugunu kagitlarinda kiliselerinde 22 mart cumartesi gunu gun batimindan sonra sonra Hz Isanin olum yildonumu icin yapmis olduklari programlarinin davetiyesi oldugunu anladim. Beni davet etmeye gelmisti, ben bayani bahceye davet ettim ve biraz konusturmak istedim aramizdaki dialog benim dinim ustun, yok seninki degil boyle bir tartismaya dogru gidecek hissettim, benim baska dine mensup oldugumu biliyor, musluman oldugumu da soyledim, inanin muslumanlari hic tanimiyordu, bana ilk sorusu siz Allaha inanirmisiniz oldu, Jesusu kabul edermisiniz dedi, Allahi ve butun Peygamberlerini kabul ederiz, ben sizin dininizi cok iyi biliyorum simdi sen beni dinle dedim ve onu susturup bizi biraz anlattim, inanin sonuc hep ayni, musluman deyince seriat, teror, vahset, … bunlari hatirliyorlar ve bizim gibi muslumanla karsilasinca cok cok sasiriyorlar.

    Demekki biz muslumanlar iyi ornek olamamisiz, Peygamberimizin bize mirasini vasiyetini surdurememisiz, oysaki Peygamberimizin bir cok kadinla evlilik yapmasindaki amaci bile islami yaymakti. Ayrica onun zamaninda insanlar sapitmisti, Allahi inkar etmislerdi, Muhammedi yalanlamislardi, hersey cok zordu.

    Olmus gayri muslim icin Allaha dua etmektende bahsediyor yazi ve bunu yapan muslumaninda kufre gidecegini soyluyor, bilmeyerek ben dua ettim inkar edemem, mesela en son gecenlerde gol kiyisina yuruyus yapmaya gitmistim, golun hemen kiyisinda mezar tasi gibi bir tas, yaninda dort bayrak ve yapma ciceklerden celenk vardi, gittim okudum, o gol kisin biz tutar ve insanlar genelde de cocuklar uzerinde kayar, oynarlar, kar motoru surerler, iste orada dort cocuk oynarken buz kirilmis ve cocuklar golde bogulmuslar, onlarin anisina yapilmis. Ben okuyunca cok uzuldum, anne ve babalari aklima geldi, kendimi onlarin yerine koydum, cok cok uzuldum, insanlari cok seviyorum, kimsenin aci cekmesini, uzulmesini istemiyorum ve ben o cocuklar icin dua ettim, bu kufurmu olur? Cunki onlar gayri muslimdiler ve oylede olmuslerdir. Ama maalesef dogru yolu bulacak vakitleri de olmamis…

    Bunlar benim kafami karistiran sorular, sizinde yorumunuzu ve cevabinizi bekliyorum,

    Tesekkurler

    Beğen

  3. Asil selamlar,

    Bu uzun yorumu okuyunca nerden basliyacagimi bilemedim,ama elimizden geldigi kadari ile izah etmeye calisalim.

    Kelime-i sahadeti getiren,musluman oldugunu søyleyen ve amentuye imani olan herkes muslumandir,hernekadar gunahkar olsalar,giybet-dedikodu ve diger gunahlari isleseler bile muslumandir, ama Allaha sirk kosmak ayridir.

    Diger yandan Allaha inaniyorum deyipte, Kur`ani kerimi kabul etmiyen,H.z Muhammedi peygamber olarak kabul etmiyen kim olursa olsun kafirdir,Bunlar ne kadar hayir yapsalarda Allah katinda bosa gidecektir, cunki ønce iman edip musluman olmalilar,ondan sonra amel etmeliler.

    Cennete Müslüman olan girer

    Sual: İnsanlara da hizmet etmek sevab mıdır? Sevapsa, bazı kâfirlerin hizmetleri pek çoktur. Onların da Cennete gitmesi gerekmez mi? Sayısız iyilikleri, cami yaptırmak gibi ibadetleri ve insanlığa büyük hizmetleri olan çok cömert bir kâfir, zulüm ve işkence görüp, mazlum olarak öldürülse, Cennete gitmez mi?

    CEVAP
    İmanı olmayanın hiçbir amelinin kıymeti yoktur. İbadetler ve bütün iyi işler kıymetli ise de, bunları yapmak, imanın yanında ikinci derecede kalır. İman temel, iyi işleri yapmak, ikinci derecededir, imandan sonra gelir. İmanın ve iman ile birlikte olan iyi işlerin dünyada da, ahirette de faydaları vardır. İnsanı saadete ulaştırırlar. İmansız olan iyi işler, insanı, dünyada saadete kavuşturabilir. Ahirette faydası olamaz.

    İyi işlere, ibadetlere sevap verilebilmesi için düzgün iman sahibi olmak gerekir. Bir kâfirin yaptığı hiçbir iyiliğin Allah katında kıymeti yoktur, hatta cami, çeşme yaptırsa, namaz kılsa, oruç tutsa hiç kıymeti olmaz. Kur`an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:

    (İmansızların yaptıkları faydalı işler, fırtınalı bir günde rüzgârın savurduğu kül gibidir. Ahirette o işlerin hiçbir faydası olmaz.) [İbrahim 18]

    (Kâfirlerin cami yapmaları ve diğer bütün [iyi] işleri, boşa gidecek, Cehennemde sonsuz kalacaklar.) [Tevbe 17]

    (Kıyamette onların yaptıkları her işi toz duman ederiz.) [Furkan 23]

    (Kıyamette en çok ziyana uğrayanlar, iyi işler yaptıklarını sanıp da, bütün çabaları boşa gidenlerdir.) [Kehf 103-104]

    (Ahirette onlara ateşten başkası yoktur, yaptıkları işler boşa gitmiştir.) [Hud 16]

    (Kâfir olarak ölenlerin yaptıkları işler, dünyada da, ahirette de boşa gider, Cehennemde devamlı kalırlar.) [Bekara 217]

    (Allah şirki [küfrü, bozuk imanı] asla affetmez. Diğer bütün günahları ise, istediği kimselerden affeder.) [Nisa 48]

    Kâfirlerin azapları hafiflemez. Birkaç âyet meali şöyledir:

    (Kâfirler orada temelli kalırlar, azapları hafifletilmez ve geciktirilmez.) [Al-i İmran 88]

    (Kâfirler öldürülmez ki ölsünler, Cehennem azabı da hiç hafifletilmez.) [Fatır 36]

    (Onlar, Cehennemin bekçilerine, ”Rabbinize yalvarın da hiç değilse bir gün, azabımızı hafifletsin” derler. Halbuki kâfirlerin yalvarması boşunadır.) [Mümin 49,50]

    (Ey iman edenler, Yahudileri de, Hıristiyanları da dost edinmeyin! Onlar birbirinin dostudur. Onları dost edinen de onlardandır. Allah, [gayrimüslimleri dost edinerek kendilerine] zulmeden kavme hidayet etmez.) [Maide 51]

    (Hak din yalnız İslam`dır.) [Al-i İmran 19]

    (İslam dininden başka din isteyenlerin, dinlerini Allah kabul etmez. Bunlar ahirette en büyük zarara uğrayacaklardır.) [Al-i İmran 85]

    Kâfirlerin iyilikleri, Müslüman olmalarına sebep olabilir. Fakat iman etmedikçe, kâfirlerin hiçbir iyiliğine sevap verilmez. Müslümanların yaptığı iyilikler de, günahlarının affına sebep olur. Hadis-i şerifte bildiriliyor ki, Müslüman bir kadın, susuz bir köpeğe pabucu ile kuyudan çıkarıp su verdiği için, Allahü teâlâ onun günahlarını affetmiştir.

    Kur`an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
    (İman edip, salih amel işleyenler Cennete girer.) [Kehf 107]

    İman doğru olmazsa, ibadetlerin, hizmetlerin hiç kıymeti olmaz. Bunun için Ehl-i sünnet âlimlerinin bildirdikleri gibi iman etmek, ibadetleri yapıp haramlardan sakınmak lazımdır. Kalbde doğru imanın bulunmasına alamet, dinin emirlerini seve seve yapmak ve kâfirleri düşman bilmektir.

    Mülk Allah`ındır. Mülkün sahibi Odur. Allahü teâlâ, Cennete girmek için, sadece imanlı olma şartını koymuştur. Suç ve günah işlese de, iman kaydı bulunan mümin Cennete gider. İman kaydı bulunmayan kâfir de, yararlı işler yapsa da Cehenneme gider.

    Allah`a inanan gayrimüslim
    Sual: Allah`a inanan gayrimüslim, mesela Yahudi ve Hıristiyan kâfir mi olur?
    CEVAP
    Bu konudaki âyet-i kerimeleri diğer yazılarımızda bildirmiştik. Şimdi üç âyet meali daha bildirelim:

    ([Ey Habibim, Yahudi ve Hıristiyanlara] de ki: (Eğer Allah`ı seviyorsanız, bana uyun ki Allah da sizi sevsin.) [Al-i İmran 31] (Demek ki Ehl-i kitap olan Hıristiyan ve Yahudiler, Peygamber efendimize iman etmedikçe, Allahü teâlâ onları sevmez.)

    (De ki: ”Ey Ehl-i kitap, gelin aramızda şu müşterek söze uyalım: ”Ancak Allah`a kulluk edelim, Ona şirk koşmayalım, Allah`ı bırakıp insanları Rabler edinmeyelim” Yine de, yüz çevirirlerse, ”Şahit olun ki, biz Müslümanız” deyin!) [Al-i İmran 64] (Ehl-i kitap yani Yahudi ve Hıristiyanlar buna yanaşmadı, yani Müslüman olmadılar.)

    ([Senden önce peygamberlere] iman edenler, Yahudi, Hıristiyan ve sabiinlerden Allah`a ve ahirete inanıp salih amel işleyenler için elbette Rablerinin katında mükâfatlar vardır.) [Bekara 62] (Hazret-i Musa zamanında, ona inanan Yahudiler ve Hazret-i İsa zamanında ona inan Hıristiyanlar, elbette Cennete gidecektir, çünkü bütün peygamberler gibi, Hazret-i İbrahim gibi, Hazret-i Musa da, Hazret-i İsa da Müslüman idi.)

    Diğer dinler bozulduğu için Allahü teâlâ, en son olarak İslam dinini gönderdi. Başka dinleri kabul etmediğini açıkça şöyle bildirdi:
    (Allah indinde hak din ancak İslam`dır.) [Al-i İmran 19]

    Bu konudaki birkaç hadis-i şerif meali de şöyledir:

    (Cennete sadece Müslüman olan girer.) [Buhari, Müslim]

    (Beni duyup da iman etmeyen Yahudi ve Hıristiyan [ve her kâfir] elbette Cehenneme girecektir.) [Hâkim]

    (Yahudi ve Hıristiyanlara selam vermeyiniz!) [Müslim]

    (Ehl-i kitap size selam verdiği zaman ”ve aleyküm” deyin.) [Buhari]

    (Yahudi ve Hıristiyanlar sakal boyamaz. Onlara benzemeyin, boyayın!) [Müslim]

    (Saçlarınızı kırmızı veya sarıya boyayın, ehl-i kitaba muhalefet edin!) [İ. Ahmed]

    Peygamber efendimiz imanı şöyle tarif etmiştir:

    (İman; Allah`a, meleklere, kitaplara, peygamberlere, ahiret gününe [Cennete, Cehenneme, hesaba, mizana], kadere, hayrın ve şerrin Allah`tan olduğuna ölüme, öldükten sonra dirilmeye, inanmaktır. Allah`tan başka ilah olmadığına ve benim Onun kulu ve resulü olduğuma şehadet etmektir.) [Buhari, Müslim, Nesai]

    Amentü`deki altı esastan birini inkâr eden kâfir olur. Sadece Allah`a inandım demek kâfi değildir. Hıristiyan ve Yahudiler, bizim peygamberimiz dahil bütün peygamberlere inanmadıkça kâfirlikten kurtulamazlar. Yahudiler, Hazret-i İsa`ya, Hıristiyanlar da, Muhammed aleyhisselama inanmadıkları için kâfir oldular. Amentü`de bildirilen altı husustan birini, mesela kaderi inkâr eden, kâfir olur, bütün iyi amelleri yok olur. (Redd-ül-muhtar)

    Bir musluman komsulari kim olursa olsunlar onlar ile iyi gecinmeli,onlara karsi guler yuzlu tatli dilli olmamli ki bizler ørnek olmaliyiz,.

    Allaha emanet olun.

    Beğen

  4. Asil said

    Tesekkurler uzun uzun aciklamis, Kuran ayetlerini gostererek cevaplar vermissiniz. Her zamanki gibi cok motive oldum. Ozellikle de;

    (Yahudi ve Hıristiyanlara selam vermeyiniz!) [Müslim]

    (Ey iman edenler, Yahudileri de, Hıristiyanları da dost edinmeyin! Onlar birbirinin dostudur. Onları dost edinen de onlardandır. Allah, [gayrimüslimleri dost edinerek kendilerine] zulmeden kavme hidayet etmez.) [Maide 51]

    Bu ayetler tam bana hitab etmis, ben bu durumda tovbe estagfurullah kafir oldum galiba, ancak bunlari bilmiyordum.

    Peki ben Amerika da yasiyorum, yasamak zorundayim, maalesef dedigim gibi etrafimda, yakinimda Turk yada musluman yok, hepsi Amerika lilar ve is icabida onlarla birlikteyiz, ne tavsiye ederdiniz, ne yapmaliyim, konusmamin bu durumda sakincasi olurmu, yine kafirmi olurum? simdi kafam karisti, ne yapicam iyice yapayalniz,

    Neyse burada saat 11.45 ve benim acayip uykum geldi, ben bir uyuyayim, kafam yerine gelsin yarin devam ederim.

    Beğen

  5. Gul said

    Cok değerli
    Asıl;a
    Merhaba sonunda size ulaşabıldım çunku bu sayfaya dırek gıremıyorsunuz yorumları görmek ıcin…
    sız bu ayetten dolayı Allahın Din,Dil,ırk farki gözetmeden yarattığı ınsanlara
    yuzmu çeviriyorsunuz sızın mantığınız alıyormu ?sız Amerıkada yasıyorsunuz bende Londrada benim her dılden ve dınden dostlarım var var bana zor günümde kendı dinımden ve dılimden olan ınsanlar daha cok yardım ettıler ve bende elımden geldıgınce dınımızın asıl guzellıgınde bagsedıyorum.
    Ben bu ayetlerın dogru acıklandıgına ınanmıyorum.
    Nazı,Hıtler bınlerce yahudıyı katlettı..yanı buna onaymı cekelım.
    bugun sevgılı basbakanımız yahudı kokenli,Rıze Çayeli duthelı,eski koken gurubundan,Osmanlı zamanında zorla asımıle edılmış yahudı kokenlılerden.kendısıde Israılı ve Amerıkayı pek sever,ayrıca Amerıkan vatandasıdır ve oglu dahıl,
    kendısı ıslamcı polıtıkacıdır Aynı zamanda buna ne buyurulur.
    Bence sız her şey den once Mukemmel ınsansınız ve mukemmel Müslüman.bence bur dakıler sizden örnek alıp kendıne gelsin.
    Düşünduğünüzü sandığınız günahlarınız varsa Allah katında günahlarını ben alıyorum!
    yeterki sız boyle guzel bır İnsan olarak kalın.
    Allah katında bütün ınsanlar birdir sadece ayırımcılık ,fıtnecilik ve ınsanlara ayırımcılık yapan ınsanlar harıç.
    Bu ayet bana gore yanlı ıfade edılmıs cunku Turkceye cevrılmıs.
    bence bıraz daha arastırın

    (Ey iman edenler, Yahudileri de, Hıristiyanları da dost edinmeyin! Onlar birbirinin dostudur. Onları dost edinen de onlardandır. Allah, [gayrimüslimleri dost edinerek kendilerine] zulmeden kavme hidayet etmez.) [Maide 51]

    sıze bırde bır sürü saçmalıklar önerilmiş takdirde size kalmış dıkkate alıp almamanız konusundaç
    Ama inanıyorumki sız dogru yolu zaten bulmussunuz.
    Sıze sevgılerımı ıletıyorum…
    ne mutlu sızın gibi Insanoğullarına.

    Gul

    Beğen

  6. Asil said

    Gul hanim, oncelikle hakkimda guzel dusunceleriniz ve yorumlariniz icin tesekkur ediyorum. Yalniz sadece size nacizane, haddimide asarak sunu tavsiye ediyorum ki ne olur elestirileri yaparken onyargili, cok kirici yada suclayici olmayin, eger bahsettiginiz insan hakkinda soylediklerinizin yuzde yuz pozitif dogru oldugundan emin bile olsaniz cok desifre edip tum insanlara duyurmayin, bu hos olmaz bence, muslumanliktada yeri yok sanirim, bir musluman diger muslumanin ayiplarini, gunahlarini ortaya cikartmamali kapatmaya, ona dogruyu ogretmeye calismalidir. Eger birde soylenenlerin asli yoksa cok agir bir yuk altina girersiniz. Ben sizin iyi bir insan oldugunuzu dusunuyorum, sadece kafaniz cok karismis herhalde,.

    Ben yukaridaki yorumlarimi Allah korusun dinimizi assagilamak yada ayetlerimizi inkar etmek icin yapmadim, Sadece su ki ben insanlari cok cok seviyorum, dil, din, irk, renk, cinsiyet, v.s. ayirimi yapamiyorum sadece benim icin iki insan vardir iyi veya kotu insan. Etrafimdaki bana cok iyilikleri dokunan gayrimuslum insanlarinda sirf bunun icin ebedi ahiret hayatlarinin tehlikede olmasina gonlum razi olamiyor, benim demek istedigim bu idi, birazda kendimizi suclu goruyorum, dinimize insanlari davet edemedigimiz, iyi ornek muslumanlar olamadigimiz icin. Biz anlatmazsak onlar nereden bilecekler mukemmel dinin islam oldugunu, daha bircogumuz, kendimiz bilmiyoruz dinimizin gereklerini. Ben dune kadar dinimi iyi bildigimi zannediyordum, ogrenmenin okumanin siniri yokmus, bircok seyi yeni ogrendim, kafamda ki bircok soru isareti de kalkti. Sanirim celiskilerimiz bilmedigimizden kaynaklaniyor.

    Ben arastirdigim, okuyup ogrendigim kadariylada goruyorum ki islam gercekten en mukemmel din. Tamamen insanlarin cikarlarini, menfaatlerini gozeten buna dayali bir din, bakiyorum her yasagin her emirin guzel bir aciklamasi, sebebi var. Kurani Kerim indigi zamanlarda insanlar sapitmislar, putlara tapmislar, hayvan gibi yasamaya baslamislar, islam dini onlara ve diger gelecek nesillere dogru yol, isik olmus. Allah icki sigarayi yasak etmis, sebebi cok acik; namaz kilmak insanlari gunde bes vakit Allaha yakinlastiriyor, manevi huzur oluyor, ayrica vucutta egzersiz etkisiyle sagligi koruyor, abdset temizligi amacliyor, oruc kendimize terbiye etmemize, nefsimize sahip cikmamiza, yardimlasma duygularimizi gelistirmeyi amacliyor, sonucta hepsi Allaha kulluk icin fakat yine bizim menfaatimiz, faydamiz icin, dinimiz sunu soyluyor “Ofke seytandandir, seytan atesten, atesi su sondurur, ofkelendiginiz de abdest alin” inanin cok ise yarar, cok rahatlarsiniz. Ofkelendiginizde abdest alin, Turkce yada arapca alin Kurani Kerim okuyun, psikologlara gitmenizden cok daha fazla faydasini gorursunuz eminim,

    Islam dini kadini eziyor diyorlar aksine kadina en cok degeri veren bizim dinimiz, “Cennet annelerin ayaklari altinda” bu soz ispatliyor, ayrica ornek insan, ornek musluman Hz Muhammed (s.a.v.) hayatina baktigimizda eslerine nasil sevgi ve saygili oldugunu va diger tum mumin erkeklere bununla ilgili cok guzel tavsiyeleri oldugunu biliyoruz. Hz, Muhammed cok evlilik yapmistir, bu dogrudur ancak okudugumuzda ogreniyoruz ki Hz Muhammed farkli kavimlerden evlilikler de yaparak akrabalik baglariyla islami yayma cabasindaydi, zaten baktigimizda bunu anlayabiliriz, ilk esi Hz Hatice kendisinden 15 yas buyuktur, o vefat ettikten sonra evlendigi eslerini de zeki ve 60 li yaslarinda dul kadinlardan secmistir, anliyoruzki yaptiklari evlilikleride islam adina, islami yaymak adina,bunu basardida, ayrica o zamanlar erkeklerin 4 kadinla evlenmelerine musaade edilmisti, cunki savaslarda erkekler oluyor dul kalan kadinlarin basi bos birakilmamasi sahip cikilmasi gerekiyordu. Bu donemlerden sonra zaten bu yasaklanmistir,

    Diger dinleri biraz incelersek ne kadar celiskili, sahte ve degistirilmis olduklarini anliyoruz, dusunsenize sizin mantiginiz aliyormu, dunyaya yeni gelen hicbirseyden haberdar olmayan kucucuk bebekler gunahkar dogsun ve gunah cikartilsin, cok sakmalik ve sapmalik bence. Bizim dinimizde ise her yeni dogan gunahsiz ve musluman dogmustur,

    Kendimize sadece mukemmel insan Hz. Muhammed’i ornek almaliyiz, ona hayran olmaliyiz, yoksa hepimiz siradan insaniz, yanlislarimiz, gunahlarimiz mutlaka olur, biz insanlar gunahlari affedemeyiz, gunahlarin affi icin sadece Allaha dua etmeli, tovbe etmeli, ayni hatayi tekrar yapmamaliyiz.

    Sizde kendinize cok iyi bakin

    Sevgiler, Saygilar

    Beğen

  7. Gul said

    Sayin Asil,
    Ben goruslerimi size tam olarak anlatamadim zannedersem yada yanlis bir imaj biraktim gibi geliyor bana sizin yazdiklariniza gore.
    Her seyden once ben kimseye kizgin degilim sadece uzgunum,uzuluyorum .
    Insanlarin dusunmeden mantik kullanma dan kayitsiz sartsiz dini tam maana siyla kavramadan ,arastirmadan, okumadan, fanatic bir sekilde yorumlamalarina cook uzuluyorum.
    Obur dinleri arastirmadan yada obur dinlerin peygamberlerinin de Allahin ozel kullari ve gorevlileri oldugunu dusunmeden ve diger dinlere saygi duyma dan inananlarini da o dinlerin inananlari oldugunu dusunmeden,.
    Dini koru korune yani ASIRILIGA KACARAK Kabul etmelerine karsiyim.
    O gunku sartlarda, yuzyillar oncesinde hazirlanmis o zamanda oyle olmasi gerektigi ayricaligini goremeyen koru korune bazi kurallara bagli kalan mantiga karsiyim.
    Allah o zaman niye dinleri yaratti ? senin dinin kotu benimki iyi deyip kavga etsinler diye degil
    Caglarina ve zamanlarina gore dinler dogmustur.
    En son gelen din ISLAMIYETTIR ve ozamanin en bozgun irki olan,kizlarin diri diri gomuldugu ,hic bir deger yargisi olmayan son derece bagnaz bir toplum olan ARAPLARA Hz Muhammedimiz tarafindan Islam dini yayilmistir ,toplumun duzeylesmesi icin.
    Evet Kurani kerimin orjinalligin korunmasi gerektigine katiliyorum, ama kurani kerim Arapca gelmistir.
    Peki herkes arapca biliyormu, Turkceye cevrildigi zaman ne kadar dogru cevrilmis tir yada turkceye ne kadar dogru bir sekilde uyarlanmistir?
    Araplarin kultur ve toreleri bir turk kultur ve degerleriyle farklidir oyuzden islamiyeten onceki ve islamiyetten sonra bazi celiskiler dogmustur .
    Mesela, Kadin erkeginin yaninda savasta ve barista,ekonomide,aile de her zaman yani basinda olmustur ve devletle ilgili kararlar alinacagi zaman her zaman kadinlara danisillmistir,kadin ata binmis kilic kusanmistir.
    Islamiyetten sonra Araplarin kulturu maalesef dinle beraber turk toplumunun biraz da olsa kadinlara verdigi degeri degistirmistir, bakin ayetlere ve bu sitede yazilanlara , bu zamanda kadinin sesinin bile haram olmasi gibi ,akil mantik aliyormu yani?
    Bizim kadinlar kurtulus savasinda kagnilarla askere silah ,erzak tasidilar kan kemik oldular ,ne kadin sesleri cinladi ,savasanlari na.. yani bunlarin hepsi gunahmiydi..?
    Ama sunuda soylemeden gecemiyecegim.Turk toplu islamiyeti en guzel sekilde icra eden bir toplumdur, mesela Turk islam dininde ne mukemellikler de olmustur ama bu bizim turk kulturunden dolayi..
    Mevlana, yunus emre,Rabia hatunlar,Latife hanimlar,daha niceleri.
    Ama bu aralar Turkiyede radikal asiri fanatik goruslerin hakim oldugu bir gorus yayilmaya calisiliyor ,sistemli ve bilincli bir sekilde Turkiyeyi bolmek adina.
    Islamiyet dini kotu bir sekilde dunyaya empoze edilmeye calisiliyor bunuda yapan yine islamci gibi gorunen bazi islamcilar ve buyuk gucler Amerika ve baskalari, iktidarlar ve igtiraslar ugruna her seyini satabilecek ,bozabilecek bir sistem oturtmaya calisiyorlar.
    Ben her seyden once iyi bir insan sonrada iyi bir Musluman olmaya calisiyorum.
    Benim gozumde butun dinlerin insanlik yararina , Alahin sectigi ozel kullari tarafindan gonderildigi icin butun dinlere saygi duyuyorum.
    Hekesin sevgi,saygi, baris,ve deger yargilari icerisinde yasamasini Kabul ediyorum.
    Toplum da asiriliga kacilan ,asiri fanatic dusunceli her konunun din dahil zararli oldugunu dusunuyorum,cunku baris degil savas getirir diye dusunuyorum.
    DININ YUCE ALLAHIMIZLA KUL ARASINDAKI ILETISIM OLDUGUNU DUSUNUYORUM
    CUNKU SEVIYELI INANCLARIN BIZIM SEVIYELI OLMAMIZA YARDIM EDER,GUC VERIR,
    INSAN OLDUGUMUZU OGRETIR.
    Size bu son yazim.. ama her zaman goruslerinize acigim.
    Saglicakla kalin,her sey gonlunuzce olmasi dilegiyle.
    Gul latif.

    Beğen

  8. Asil said

    Sevgili Gul Hanim

    Eger size yazdiklarimi agir bir elestiri olarak gorduyseniz ve bu sizi kirdiysa gercekten cok cok ozur diliyorum. Ben sizi elestirmek icin yazmamistim bunlari, siz bana guzel iltifatlar ve dileklerde bulunmussunuz bende bunun karsiliginda sizi kendime yakin bir dost gibi hissederek tavsiyelerde bulunmak istedim.Ben sizi inanin cok cok iyi anliyorum ve bircok gorusunuze katiliyorum. Yalniz ifadeleriniz bazen karsi taraftan yanlis anlasilabilir ve kotu tepkiler alabilirsiniz diye yazmistim tavsiyemi. Gerci bende cok bilmiyorum inanin bu kunulari, yeni yeni ilgi duymaya basladim son iki aydan beri birseyler ogrenme ve dogrulari bulma pesindeyim. Bu nedenle sizi cok cok iyi anliyorum ve anlatmak istediginiz fakat tam olarak dogru ifade edemediginiz fikirlerinize katiliyorum.

    Siz diyorsunuz ya butun dinler insanlik yararina hepsine saygiliyim, dune kadar bende aynisini diyordum, aslinda ALLAH katinda tek din, hak din, insanlara gonderdigi ilk dinde son dinde islam, kitapta Kurani Kerim, yani ilk insan Hz, Adem den bu yana. Ancak diger kitaplar degistirilmis insanlar tarafindan, sapmislar. Allah en son Kurani Kerimi gondermis ve diger kitaplarin hicbir hukmu kalmamis bu durumda ve Allah Kurani Kerimin son kitap oldugunun ve ahirete kadar dedigtirilmiyeceginin sozunu ve garantisini vermis, benim ogrendiklerim bunlar yanilmiyorsam, eger sizde bunu ogrenmek isterseniz arastirin, sayin yukarikayalara bunu sorun, sagolsun sabirla dinliyor, sorularimiza cevap veriyor, bizim icin arastiriyor.

    Benim size soylemek istedigim Kurani Kerimde, ayetler, hadisler ve sunnetlerde bir sorun yok, sorun bizlerden, insanlardan kaynaklaniyor, herkesin anlayisi, uygulayisi fakli olabiliyor, bana gore Kuranin emirleri sabit olanlari oldugu gibi geldigi donem icin, o gunku sartlar icin emirleri var diye dusunuyorum,mesela o zamanlar 1 erkek 4 kadinla evlenebiliyormus, cunki erkekler savaslarda olmusler ve dul kalmislar, onlara sahip cikilmasi gerekiyor, fakat siz bugun Kuran 1 erkege 4 kadin vermis, peygamberimizde almis bende alirim derseniz dogru olurmu? yani Kurani Kerim’in ayetlerini alip uygulamayi, yasamayi bugune biraz uyarlamak gerekiyor sanirim, Kurani Kerim 1400 yil once geldi, o zaman insanlar, iyice sapitmislar, insanca yasamayi bilmiyorlar, onlara hayati, kurallari, sagligi, cinsel hayati, dusunsenize Peygamberimiz cok affedersiniz tuvalet adaplarini bile ogretmis insanlara, yani insanla ilgili herseyi ogretmek amacli gelmis Kurani Kerim, zaten dedigim gibi baktigimizda abdest almak temizligi ogretiyor, Allah temiz olmamizi istiyor, o zamanlar ahlak namus evlilik kavrami olmayabilir, insanlar nefsinin her dedigini yapiyor olabilirler, o zamanlar icinde ortunmek, tokalasmamak sart olabilir, ahlaksizlik kol geziyor olabilir, yani ortunmek namuslu olmayi emrediyor, simdi ben boyle soyleyerek ayetlere karsi gelmiyorum, yanlis demiyorum, bunlari insanlar kafasina gore uydurmuslar demiyorum, ama kendim yapmiyor olabilirim, yapamiyorum, bugun ayni Kuran emirlerinde yasiyan insanlarda var yasamayanlarda, herkes birbirine saygili olmali. Kapali olsakta bir kaybimiz olmaz, hatta cok zararini gorucez acik olmanin, cezasini cekicez belki ama inkar etmiycez, gunun birinde belki pisman olur, tovbe eder bizde kitabimizin emirlerine tamamen uyariz.
    Size de bunu soylemeye calistim aslinda, inkar etmeyin, kizmayin, herkesin din ve vicdan ozgurlugu vardir, kendi olculerinizde yasayin.

    Mesela ornek vereyim kapali olmak, tokalasmamak,v.s. eger bize namuslu olmamizi emrediyorsa sizin saciniz acik olsun, ahlakiniz, namusunuz tamsa ne zarari var bunun?
    Gecen bir internet sitesinde ilahiyatciya ziyaretcilerin sorulari ve onunda cevaplari olan bir sayfayla karsilastim, kapali(Kapali oldugunu kendisi ifade ediyor, ben turbanimi ve herseyimi cikardim diyor) bir genc bayan anlatiyor, ve soruyor, ben sozlumle evinde yalniz kaldim ve beraber zaman gecirdik, ben tamamen soyundum, cinsel birlesmemiz olmadi ancak bir cok seyler yaptik ve ikimizde orgazma ulastik, bu yasadiklarimizdan bir sure sonra da aramizda anlasmazliklar oldu ve ayrildik, simdi ben cok pismanlik duyuyorum, yaptigim Allah katinda buyuk sucmu, nasil tovbe ederim diyor? Bu soruya simdi yorumunuz ne olur,boyle kapalilik ne anlama gelir/ burada basortusu amacina ulasmis mi?
    Bunu kimse yanlis anlamasin, demek istedigim kapali olmakla namus olmaz, acik olan herkes manussuz olmaz, musluman olan herkes mukemmel insan olamaz, kafir olan herkes kotu insan, yada katil, yada baska birsey degildir, yaratilis, tabiat, aile terbiyesi, v.s. bunlari ilgilendirir, ben bu sekilde dusunuyorum.
    Bu bayanin ornegini vermemde yanlis anlasilmaz umarim, cunki zaten kendisi internetin herkese acik oldugunu bilerek sormus sorusunu ve isimde yok zaten.

    Mesala bana gore oruc tutmak yardimlasmayi, nefsine hakim olmayi istiyorsa ben oruc tutamiyorum, tutmayi cok istiyorum, 9-10 yaslarinda bile heveslenip tutardim ancak simdi haraketli yasam sartlariminda etkisi sonucu tansiyonum cok fazla dusuyor, hic bir sey yapamiyorum, doktor tutmamami soyluyor, bende ozellikle ramazan ayinda madem ki yardimlasma mesaj, elimden geldigince insanlarin yardimina kosuyorum, hacca gitmek icin kendimi hazir hissetmiyorum fakat gitmeyi cok cok dileyen yasli insanlari sevindiriyorum, mesela, onemli olan Kurani Kerimde Allahin bizden istediklerini kavrayabilmek.

    Ne olur soylediklerimi yanlis anlamayin ve alinmayin.

    Hoscakalin

    Beğen

  9. Gul said

    Sayin Asil,
    siz bence dunde kalin,cunku Allah katinda daha cok itibariniz olacak buna inanin..ama tabiiki tercih sizin.. asla benim size karismam soz konusu olamz ama fikirlerimi de soylememin bir sakincasi yoktur umarim.

    Ayrica kesinlikle size darilmiyorum,beni yerden yere vuranada ,benim fikirlerimin disinda olanada asla darilmiyorum.
    cunku bazi inananlar o kadar saf ve masumki,korkma yada dusunmek yada arastirmak bile onlari korkutur gunaha girecegiz diye buna uzuluyorum..
    Allah herkese beyin vermis ,bes duyunuzu kullanin diye.
    dogruyu bulmanin en iyi yolu, karsi oldugunuz fikirlerde acik olup arastirmaktir.
    yanlis bilinmeden dogru bulunmaz.

    ileriye gidebilmenin, baris ve sulh ve esit sartlarda yasamanin tek yolu egitimdir dir ,
    fiziki zaafliklar’i asamazssaniz beyne giden yol kapanir..
    irade controlunu dengelemeyi ogrenmemiz lazim.
    bu her sey icin gecerlidir.
    cok yerseniz kilo alir,sagliniz etkilenir
    baskalarinin hakkini calarsaniz haksiksizlik olur,
    her seyi fazlasini isterseniz,ihtiraslarinizin kurbani olursunuz.
    cinselligi olur olmaz yasarsaniz cevre’ye toplumun deger yargilarina,
    kendinize zarar vermis olursunuz.
    insanoglununun dusunme ve isteme limiti yoktur,din,orf ve adetler seviyeli bir toplumun olusmasina deger yargilari olan bir toplumun buyumesine buyuk katkisi vardir.
    Allah korkusu toplumun duzeyli olmasini,control eldilmesinde onemli bir yeri vardir ama bunun bilincli bir sekilde ileriye donuk cagdas bir sekilde icra edilmesi gerekir.
    insan iradesinin kontrolun de egitimin buyuk faydasi vardir, tanrinin verdigi doagal igtiyaclarimizin yasaklanmasi yada inkar edilmsi yada sadece tek tarafli kabul edilmesi (erkek ,yapar kadin yapamaz gibi)yanlistir.
    Erkegin yapisi dogal olarak zaten kadindan farklidir..
    Kadin yapisi hormonlarindan dolayi daha iradeli ve controlludur ama bu he kadinin boyle oldugu anlaminda degildir, bazilarinin hormon seviyesi erkeginkiyle nerdeyse es gibidir.. ama kadin olmanin verdigi vasfi koruyarak ve topluma gore hareket ederek degerlerini koruyabilir.
    Erkek yapi olarak daha cok cinselligi yuksektir,cunku insan oglunun uretiminde olsun,yapi itibari ile olsun,Allah onlari kadinlardan daha farkli yaratmistir ama onlarin bu yapisindan dolayi poligam (cok esli olamalari)gerekmiyor.
    erkek iradeside bedensel arzular, kadinlara nazaran biraz daha zayiftir.
    Ama onlarin el tutmayla,kadin sesiyle,sac la basla, konrol disina cikcagi anlamina gelmez.
    Ayrica bilim ve teknoloji her turlu careyi sagliyor.
    Bu tamamiyle kendi sorumluluklaridir, bedensel zaafliklar asilmamissa ,egitilmemisse,kadinin tek saci bile dunya meselesi olmaya baslar.
    dunyada bunlardan cok daha onemli seyler var..
    Dunyamizi sevgi seline ,barisa, guzellige,insanliga muhtactir,zaten bir gun gelecek beden asilacak, nefis’ler asilacak, bu kuranda’da vardir.
    INSANLIK ADINA HEPIMIZIN GOREVLERI VARDIR KIMSE NEDENSIZ BU DUNYADA DEGILDIR,EGER SEVGIYE,BARISA,KARDESLIGE,SEVIYE,ILME, MEMLEKETIMIZE,KULTURUMUZE,DINLERIMIZE SAHIP CIKARSAK,DUNYAYI YASANACAK BIR HALE
    GETIREBILIRSEK NE MUTLU BIZE.
    ART NIYET OLMADAN KADIN VE ERKEK,COLUK,ANNA BABA,DEDELER NINELER BUTUN DUNYA INSANI SEVGIYLE ,SAYGIYLA,EL ELE,OMUZ OMUZA, BIRLIKTELIGI SAGLIYABILIRSEK,OZAMAN ISTE TEK DIN,TEK ALLAH VE BIZ KULLARI OLUSTURMUS OLURUZ.
    NE MUTLU INSAN OLANA VE INANANLARA,
    HAK YOLUNDA ALLAH YOLUNDA…..
    Gul latif

    Beğen

  10. Asil said

    Cok Degerli Gul Hanim

    Su son yorumunuz beni gercekten cok etkiledi, hele son satirlarinizda verdiginiz mesajlar cok guzel, tabi anliyabilene. Her dediginizi ve yaptiginizi imzaliyorum, takdir ediyor ve size sevgilerimi gonderiyorum,, bu dunya sizin gibi aydin insanlarla yasanacak hale gelebilir ancak, satirlarinizi cok guzel baglamissiniz;

    HUZURA DOGRU

    Dunyamiz sevgi seline, barisa, guzellige yol alacak
    Birgun gelecek beden, nefisler asilacak,
    Kadinin sesi, nefesi, eli tarihe karisicak
    Insanlik adina hepimizin gorevleri olacak
    Gulu seven dikenine katlanacak
    Cami seven kozalagina goz yumacak
    Sizin engin bilgileriniz isiginda
    Bizim kozalak beyinler acilacak
    Tohumlar etrafa sacilacak
    Sizin yuksek ilim ve bilginizle sulanacak
    Yeserip yeni camlar peydahlanacak
    Art niyetler, orumcekler tarihe karisacak
    Kadin, erkek, ana, baba, neneler, dedeler ve hatta yavrucak
    Saygiyla, elele, omuz omuza birlikteligi sagliyacak
    Iste o zaman dunyaya tek din, tek Allah ve biz kullar hakim olacauk
    NE MUTLU INSAN OLANA VE INANANLARA
    HAK YOLUNDA ALLAH YOLUNDA CABALAYANA
    NE MUTLU TURKUM DIYENE…

    Yzn: Gul Latif

    Gercekten bana cok ilham kaynagi oldunuz, cok tesekkur ediyorum size ve sunu soylemek isterim ki siyasi goruslerinizi ve dini konulardaki yorumlarinizi cok begeniyor ve ilgiyle takip ediyorum, lutfen her konuda bizden yorumlarinizi esirgemeyin, sizin aydin bilgi, gorgu ve ilminize ihtiyacimiz var, biz biraz kafayi yemisiz, belki sizin guzel dusunceleriniz bizim kozalaklari acarda adam oluruz, yoksa durum vahim.

    Tekrar saygi, sevgilerimi gonderiyor, kucukseniz ellerinizden buyukseniz gozlerinizden opuyorum.

    Beğen

  11. Gul hanim,O yorumunuzu Ben yanlis anladiysam sizden øzur dilerim.

    Mesaj birakin basligini burada istisare edelim diye sizin yorumunuzun cevabi buraya yaziyorum.

    Bir musluman diger bir muslumana “Kafir” diyemez(O kisi ben muslumanim dedigi muddetce kafirlik ile itham edilemez, ancak yol gøsterilir,benimde demek istedigim budur). Ben ønce kendime bakarim,zaten benim gunahlarim bana yetiyor,size bøyle birsey demem mumkun degil.Ben buraya ayetler,hadisler ve ehlisunnet alimlerinin fetvalarini aktariyorum,sahsim olarak fetvalarda bir virgul bile koymaya ilmim musait degil,benim bøyle bir seye curet etmem olanaksizdir.

    Simdi gelelim konuya,

    Asagidaki yazilar bana ait degildir,ayetler ve hadislerden alintidir.

    Sual: Yabancı kadınlara bakmak günah mıdır?
    CEVAP
    Kadınlara da erkeklere de lüzumsuz veya şehvetle bakmak günahtır. Âyet-i kerimede mealen buyuruldu ki:
    (Ey Resulüm, müminlere söyle, harama bakmasınlar ve avret yerlerini haramlardan korusunlar! İmanı olan kadınlara da söyle, harama bakmasınlar ve avret yerlerini haramdan korusunlar!) [Nur 30]

    Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki:
    (Erkeğin kadına, kadının da erkeğe [şehvetle] bakması haramdır.) [Taberani]

    (Harama bakmak, şeytanın zehirli okudur. Allahü teâlâdan korkup yabancı kadına bakmayana, zevkli bir iman nasip olur.) [Ramuz]

    (Yabancı kadına şehvetle bakanın gözleri ateşle doldurulup, Cehenneme atılır, onunla toka edenin kolları ensesinden bağlanıp, Cehenneme sokulur, lüzumsuz ve şehvetle konuşan, her kelimesi için, bin yıl Cehennemde kalır.) [R.Nasıhin]

    (Komşu ve arkadaş hanımına şehvetle bakmak yabancı kadına bakmaktan ve evli kadına bakmak, kıza bakmaktan daha çok günahtır. Zina da böyledir.) [R. Nasıhin]

    Bir erkeğin bir kadınla tokalaşması, zaruretsiz konuşması, görünmeyen bir yerde yalnız kalmaları haramdır. Peygamber efendimiz bile hiçbir kadınla tokalaşmamıştır. Bir hadis-i şerifte buyuruyor ki:
    (Elbette ben kadınlarla tokalaşmam.) [Nesai, İbni Mace, Taberani]

    (Yabancı kadına şehvetle bakmak göz zinasıdır, onu tutmak el zinasıdır, ona gitmek ise ayakların zinasıdır.) [R.Nasıhin]

    (Avret yerini açana, başkasının avret yerine bakana Allah lanet etsin!) [Beyheki]
    (Kadının yüzünden ve iki eli ayasından başka bütün bedeni avrettir.) [M.Enhür]

    Aciklama: Kucuk parantez icindeki isimler yani yazilar hadisleri rivayet eden yani hadisleri duyuran kisilerdir,mesela en son yazida [M.Enhür] diyor, bu hadisi bu zat rivayet etmis demektir, ayeti kerimlerde zaten sureleri yaziyor.

    Gul hanim, Søzunu ettiginiz yazi :” (Elbette ben kadınlarla tokalaşmam.) [Nesai, İbni Mace, Taberani]

    Burda peygamberimiz buyuruyorki : Ben yabanci yani nikahi dusen (Yabanci) kadinlar ile tokalasmam diyor (aciklamasi bu), elbette kendi hanimlari ve ailei efradindan olanlar ile tokalasir,bilmem anlatabildimmi.

    Allaha emanet olun.

    Beğen

  12. Gül said

    Sayin Asil’a
    mesguliyetten yazdiginiz guzel yoruma ..siirinize cevap yazamadim beni mutlu ettiniz.. beyhudar olun
    Allahin size verdigi guzellikler daima ustunuzde olsun

    yukarda ki siir temali yorum sadece bana ait degildir sizinde katkiniz var .. bu demektirki mantikla ,sevgiyle,saygiyla inananlar bir yolda yurumeye basladi demektir.
    lutfen o anlamli siirimize sizde imzanizi atin benden cok siz hak ediyorsunuz.

    saglicakla ve sevgiyle kalin.

    Gul

    Beğen

  13. Gül said

    Sayin yukari kayalar,

    beni anlayabilmeniz beni cok mutlu etti… sizde beyhudar olun..

    Ama lutfen kendi yorumlarinizi yazabilecek cesaretinizde olsun gunaha girmezssiniz.. Allah herkese bes duyuyu vermis kullanin diye..

    lutfen cesaretiniz derken yine beni yanlis anlamayin..
    bu ayet boyle diyor ama bu da benim acizane fikrim diyebilir kendinize ait yorumlarinizida yazabilmelisin.

    bu siteyi kurmakla zaten buyuk bir gorevi ustlenmis oldunuz,sonuclarinada sabirla metanetle dayanmaniz gerekir.
    elestiri olur,karsit gorus olur,kabalik olur sevgiyle ,anlayisla sabirla her seyin ustesinden gelinebilir..

    soyle derin bir nefes alip Allaha yoneldiginizde..
    iyice dusununuz ,acin kalbinizi o sizi sizden iyi bilir ama sizin kendizi bilmeniz daha onemlidir.
    insanin kendiyle hesaplasmasi kadar zor bir sey yoktur..
    kadin ve erkek
    sadece suretleriz
    suretler atilinca
    gercegi gorecegiz
    asin bedenleri
    saci, eli,sesi
    daha muhim seyleri
    bilecegiz.
    tasa ,gul atip
    hidayete erecegiz.
    eger yoldan cikarsak
    asiriliga yelken acarsak
    kiyameti cok yakinda
    kapida gorecegiz.
    ne olur bir birbirimizi
    sevelim
    hak yolunu bilelim.

    Gul Latif

    her daim muhabette kalin

    bunun bir sakincasi yoktur.

    Beğen

  14. Asil said

    HUZURA DOGRU

    Dunyamiz sevgi seline, barisa, guzellige yol alacak
    Birgun gelecek beden, nefisler asilacak,
    Kadinin saci, eli, sesi nefesi kasilacak
    Insanlik adina hepimizin gorevleri olacak
    Gulu seven dikenine katlanacak
    Cami seven kozalagina goz yumacak
    Sizin engin bilgileriniz isiginda
    Bizim kozalak beyinler acilacak
    Tohumlar etrafa sacilacak
    Sizin yuksek ilim ve bilginizle sulanacak
    Yeserip yeni camlar peydahlanacak
    Art niyetler, orumcekler tarihe karisacak
    Kadin, erkek, ana, baba, neneler, dedeler ve hatta yavrucak
    Saygiyla, elele, omuz omuza birlikteligi sagliyacak
    Iste o zaman dunyaya tek din, tek Allah ve biz kullar hakim olacauk
    NE MUTLU INSAN OLANA VE INANANLARA
    HAK YOLUNDA ALLAH YOLUNDA CABALAYANA
    NE MUTLU TURKUM DIYENE…

    Yznlr: Yukarikayalar – Gul Latif – Asil

    Sevgili Gul Hanim

    Siiri begenmenize sevindim, dediginiz gibi bu ortak bir calisma urunudur, Yukarikayalari ve kendi adimida ekledim, bu siirin ortaya cikmasinda hepimizin katkisi buyuk takdir edersiniz,

    Bu bizim siirimiz olsun, insanligin siiri olsun, tek cati altinda kardes kardes yasayip, gecinip gidiyoruz, bu bizim slogonumuz olsun, tum insanligi huzura davet edelim, elele omuzomuza,

    Saygilar/ sevgiler/ hurmetler Efendim

    Ha! bu arada benim adimi kullanirken Asil’a diyorsunuz ya, o yanlis oluyor efendim Asil’e demeniz gerekir, ismim aynen mailde goruldugu gibi
    ” i ” harfiyledir,

    Tekrar saygi ve sevgiler, Kendinize mukayet olun

    Beğen

  15. Degerli Gul ve Asil, guzel yorumlariniz icin candan tesekkur ederiz, Guzel yazilar ve siirler yamissiniz ellerinize saglik.

    “Yaratılanı severiz yaratandan ötürü” H.z Mevlana.

    Guzel yorumlarinizin devamini bekleriz insaallah,

    Allaha emanet olun.

    Beğen

  16. Vera said

    Sayin Asil,
    Ben de Norvecte yasiyorum ve sizin de dediginiz gibi, burda gordugumuz gay-i muslimleri gordukten sonra turkiyeye gidip de kendine musluman diyenleri gorunce cok uzuluyorum. Ben de size sorularla islamiyet sayfasindan bir alintiyla cevap vermek istiyorum.

    Allah her insana doğruyu anlayacak akıl verdiği halde islamın kendisine ulaşmadığı insanlara azap etmeyeceğini bildiriyor. (İsrâ Sûresi, 15)

    İslamiyetten haberi olmak ya da olmamak durumuna göre insanın sorumluluğu vardır. Yani her müslüman olmayanın mutlaka cehenneme gideceği anlamına gelmez. O halde İslamiyetten haberi olmak ne demektir?

    İslamiyetten haberi olmayanlara ya da yanlış anlatılanlara ehl-i fetret denilir.
    İslâm âlimleri fetret ehlini üç kısımda inceler:

    Imam Gazali der ki:
    1. Peygamberin (a.s.m.) davetini duymamış, kendisinden haberdar da olmamıştır. Bu sınıfa giren insanlar kesin olarak ehl-i necat olup Cennetliktir.

    2. Peygamberin (a.s.m.) davetini, gösterdiği mucizeleri ve güzel ahlâkını duymuş olmakla beraber îman etmemiştir. Bu sınıf kesin olarak azaba uğratılacaktır.
    3. Peygamberin (a.s.m.) ismini duydukları halde, aleyhinde yapılan menfî propagandalardan başka bir şey duymadıklarından, kimse onlara doğruyu söyleyip onları teşvik etmediğinden alâka duymamaktadırlar. Bunların da ehl-i necat olacaklarını, yani Cennete gireceklerini umarım.

    Bediüzzaman’ın ifadesi aynen şöyledir:

    “Âhir zamanda madem fetret derecesinde din ve din-i Muhammediyeye (a.s.m.) bir lâkaydlık perdesi gelmiş ve madem âhirzamanda Hz. İsa’nın din-i hakikisi hükmedecek ve İslâmiyet ile omuz omuza gelecek. Elbette şimdi fetret gibi karanlıkta kalan Hz. İsa’ya mensub Hıristiyanların çektikleri felâketler, onlar hakkında bir nevi şehadettir.”8

    Ehl-i Kitapla İlişkilerimiz

    Aslında Hıristiyanlar ve Yahudiler de bizim gibi aynı Allah’a iman edip ibadet etmeye çalışıyorlar. Allah’ı inkâr etmiyorlar, tariflerinde hata yapıyorlar veya O’na şirk koşuyorlar. İlginçtir, Bediüzzaman birçok İslam aliminin aksine, ehl-i kitaptan birinin, şirki terk ederek “la ilahe illallah” demekle kurtulabileceğini söylüyor. Bazılarının tenkit ettiği gibi, Bediüzzaman Hz. Muhammed’e (a.s.m.) iman etmenin gerekmediğini kastederek kelime-i şehadeti değiştirmiyor. Aksine, Peygamberimizi tanıyıp iman etmeyen birinin Allah’a da iman edemeyeceğini, etse bile imanının makbul olmayacağını söylüyor. Ancak, Peygamberimizi duymadığından veya doğru bir şekilde tanımadığından dolayı kabul etmeyenlerin durumunun farklı olabileceğini ifade ediyor:

    “Adem-i kabul (kabulün yokluğuyla) başkadır, kabul-ü adem (yokluğun kabulü) başkadır. Bu çeşit ehl-i cezbe (meczup olanlar) ve ehl-i uzlet (toplumdan kendini soyutlayıp tek başına yaşayanlar) veya işitmeyen veya bilmeyen adamlar, Peygamberi bilmiyorlar veya düşünmüyorlar ki kabul etsinler. O noktada cahil kalıyorlar. Marifet-i İlâhiyeye (Allah’ı bilme ilmi) karşı yalnız “Lâ ilâhe illallah” biliyorlar. Bunlar ehl-i necat (kurtuluş ehli) olabilirler.

    Bediüzzaman, cehaletinden dolayı, Peygamberimize iman etmeyen, ancak bir tek Allah’a inanan Hıristiyanların da kurtulabileceğini söylediği gibi, sahih hadislere dayanarak, dinsizlik cereyanlarına karşı, ehl-i kitapla aynı safta yer almamız gerektiğini de ifade ediyor: “Hadis-i sahihle, ahir zamanda İsevîlerin hakikî dindarları ehl-i Kur’an ile ittifak edip müşterek (ortak) düşmanları olan zındıkaya karşı dayanacakları gibi; şu zamanda dahi ehl-i diyanet (dindarlar) ve ehl-i hakikat (hakikat taraftarları), değil yalnız dindaşı, meslektaşı, kardeşi olanlarla samimî ittifak etmek, belki Hıristiyanların hakikî dindar ruhanîleriyle dahi, medar-ı ihtilâf (ayrılık sebebi) noktaları muvakkaten (geçici olarak) medar-ı münakaşa (tartışma konusu) ve niza etmeyerek müşterek düşmanları olan mütecaviz (saldırgan) dinsizlere karşı ittifaka muhtaçtırlar. … Biz, değil onlar gibi ehl-i diyanet ve tarikata mensup Müslümanlar, şimdi bu acib zamanda, imanı bulunan ve hatta fırak-ı dâlleden (dalalette olan gruplardan) bile olsa onlarla uğraşmamak ve Allah’ı tanıyan ve âhireti tasdik eden Hıristiyan bile olsa, onlarla medar-ı niza (tartışmalı) noktaları medar-ı münakaşa etmemeyi, hem bu acib zaman, hem mesleğimiz, hem kudsî hizmetimiz iktiza ediyor. …şimdi ehl-i iman, değil Müslüman kardeşleriyle, belki Hıristiyan’ın dindar ruhanîleriyle ittifak etmek ve medar-ı ihtilâf (tartışmalı) meseleleri nazara almamak, niza etmemek (tartışmamak) gerektir. Çünkü küfr-ü mutlak (ateizm) hücum ediyor.” (5)

    Ehl-i Kitaba; Yahudi ve Hıristiyanlara kafir demek doğru mudur? Ehl-i Kitapla ilişkilerimiz nasıl olmalıdır?

    ——————————————————————————–

    Bu soruyu meşrutiyetin ilanından sonra doğu aşiretlerini aydınlatmaya gittiğinde Bediüzzaman’a sormuşlar. Münazarat isimli eserde aktarıldığına göre, Bediüzzaman “hayır” diye verdiği cevabını iki temel gerekçeye dayandırmış.

    Birincisi, hakaret manasına geldiği için manevi eziyettir. Adalet-i ilahiye Müslüman’ın başkasına eziyet etmesine müsaade etmez.

    İkincisi, “Kâfirin iki manası vardır: Birisi ve en mütebadiri (yaygın olanı) dinsiz ve münkir-i Sâni (Allah’ı inkar eden) demektir. Şu mana ile ehl-i kitaba ıtlak etmeye (söylemeye) hakkımız yoktur. İkincisi: Peygamberimizi ve İslamiyet’i münkir (inkar eden) demektir. Şu mana ile onlara ıtlak etmek (söylemek) hakkımızdır. Onlar dahi razıdırlar. Lâkin örfen (geleneksel olarak) evvelki mananın tebâdüründen (akla gelmesinden), bir kelime-i tahkir (hakaret kelimesi) ve eziyet olmuştur.” (1)

    Üzülerek ifade etmeliyim ki, bir kısım insanlar, kafir lafzındaki hakareti bile az bulduğu için, ehl-i kitaba gavur demeyi tercih ediyor. Yakın zamanda Türkiye’den çok kıymetli bir misafirim gelmişti. Beraber bulunduğumuz şehirdeki tarihi yerleri geziyorduk. Misafirim, Hıristiyan birini gördüğünde, “gâvur” lafzını ağzından eksik etmiyordu. Birkaç defa benzer sözleri duyunca, dayanamayıp şöyle dedim: “Siz her gün akşama kadar “gâvur” deseniz bile, size hiç bir sevap yazılmaz. Sevap kazandıran mübarek zikirler arasında “gâvur” lafzı yok. Boşuna vaktinizi zayi etmiş olursunuz. Oysa Müslüman olmayanları gördüğünüzde “Allah hidayet versin” diye dua ederseniz, hem kendinize hem de onlara iyilik yapmış olursunuz. Ağzınızdan çıkan her dua amel defterinize sevap olarak kaydedilir. Peygamberimizin (a.s.m.) ilk tebliğinden itibaren on üç sene boyunca çok az kişi dışında etrafındaki bütün insanlar, sizin tabirinizle “gâvur” idi. Peygamberimiz (a.s.m.), onlara gâvur demek yerine, hem sözleriyle, hem de halleriyle onların hidayeti için dua etti. Biz de peygamberane yolu takip etmeliyiz.”
    Kur’an herkesin “Ahsen-i takvimde” yaratıldığını, Firavun dahi olsa son ana kadar iman edip en yüksek mertebe olan “ala-yi illiyyin”e çıkma ihtimalinin olduğunu bize ders veriyor. O halde bizler de Müslüman olmayanlara karşı aşağılayıcı manada değil, tarif edici manada “münkir” ve “kafir” kavramlarını kullanmalıyız. Madem, günümüzde bu kavramlar aşağılayıcı manayı akla getiriyor, onları kullanmayı bütün bütün terk etmeliyiz. Yerlerine Kur’ani kavram olan “ehl-i kitap”ı ikame etmeliyiz. Seyyid Hüseyin Nasr’a göre, Osmanlı’dan önce ehl-i kitap da “inananlar” kategorisine dahil ediliyordu. Onlara kafir denilmiyordu. Osmanlı ile birlikte bu gelenek değişti. Müslüman olmayanların hepsi “küffar” olarak anılmaya başlandı. (3) Kanaatimce, Osmanlı’dan devraldığımız bu yanlışı düzeltmeliyiz. Gâvur, zındık gibi aşağılayıcı kavramları terk etmeliyiz. Aksi halde, gayr-i müslimlere karşı önyargımız, onlara hakikati ulaştırmamıza engel teşkil eder.

    kaynak : sorularlaislamiyet.com

    Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.