Göynem – Beyşehir

İlahi – Kur`an -İslam – Din -Tasavvuf – Belgesel – Dua – Hadis – Tarih – Şiir – Vs… – بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Yarım kilo bal için 17 bin arı 10 milyon çiçek

Posted by Site - Yönetici Ocak 31, 2008

Yarım kilo bal için 17 bin arı 10 milyon çiçek,bee-swarm

Yarım kilo bal için 17 bin arı 10 milyon çiçek

Bal kimi zaman güzellik iksiri olmuş kimi zaman dertlere derman… Bu besin öyle değerliymiş ki Eski Mısır’da, devlet yönetimindeki kişilere maaşlarının bir bölümü ‘bal’ ile ödenirmiş. Tarih boyunca itibar gören bal bugün yok olma tehdidiyle karşı karşıya

Hafta sonu çiçeklerle uğraşırken kulağımın dibinden vyzz diye birşey geçti. Tabii ki bir arıydı bu, önemsiz sayılabilirdi. Ancak bal arysy oldu?unu fark edince hareketsiz kalarak onu biraz izlemek istedim. Bal arıları sürü olarak yaşar, öyle herhangi bir yerde tek başına bal arısı görmek olağan bir durum değildir. Nereden geldiyse? Bahçede ne var ne yok teker teker yokladı. Daha sonra ıtır bitkininin çiçeklerini beğendi, onları gezdi. Uzaklaşmadan yeni açan yasemine gitti ve orada da bolca zaman geçirdi. Sonra da geldiği gibi gitti. Balkona çok fazla sarı arı gelir ama hiç bu kadar işini ciddiye alan ve çiçekleri seçen bir arı görmedim. Bal arıları hangi çiçeği seçeceğini iyi biliyor besbelli, boşuna değil ballarının bu kadar güzel olması.

M.Ö. 3500 yıllarına dayanan arıcılık, şu günlerde bu çalışkan hayvanların nedensiz ölümlerine tanık oluyor. Önce Amerika’dan gelen haberler, daha sonra dünyanın çeşitli arı yetiştiricilerinin olduğu bölgelerden alınan bilgiler ve en son Türkiye’deki toplu yok oluşları bir bilmece. Kovanlarda ölüleri bile bulunamayan arılar yok oluyor. Sebebinin küresel ısınma olduğu tahmin edilen bu durumda Amerika’da arı kovanlarında yüzde 70, Türkiye’de ise yüzde 50 civarında kayıp var.

10 MİLYON ÇİÇEK DOLAŞIYOR

Sanılanın aksine bal, çiçek polenlerinden elde edilmiyor. Ana malzemesi, arıların çiçek ve meyve tomurcuklarından topladıkları nektarlar. Arı bu nektarları, bal midesi denilen organında kimyasal değişime uğrayarak vitamin ve minerallerden oluşan bir sos haline getiriyor. Vücutlarında oluşan balı kovandaki hücrelere yerleştirip üzeri mumla kapatılıyor. Koloninin petekleri hazırlarken oluşturduğu havalandırma sistemi, balın petekte kıvam ve lezzeti artana kadar dinlenirken korunmasını sağlıyor. Balı üç gruba ayırabiliriz: Çiçeklerden toplanılan nektarinden oluşan çiçek balı, ıhlamur, meşe ve çam gibi ağaçlardan sızan şekerli sıvıları toplayarak yaptıkları salgı balı ve çiçeklerin yetersiz olduğu bölgelerde yerlerde besicilerin kovanların önüne yerleştirdikleri tatlı çözeltileri toplayarak yaptıkları besleme bal.

Balın lezzeti tamamen toplanan nektarinlerin türüyle ilgili. Kabaca bir hesapla yarım kiloluk bir çiçek balı için 17 bin bal arısının 10 milyon çiçeği ziyaret etmesi gerekiyor. Bu şekilde rakamlara döküldüğünde meselenin ne kadar zahmetli olduğunu fark edebilirsiniz. Ama bal arıları o kadar çalışkan ki ihtiyaç duydukları balın çok fazlasını üretebiliyor.

2 Yanıt to “Yarım kilo bal için 17 bin arı 10 milyon çiçek”

  1. Handan said

    Arilar ve ballariyla ilgili yazinizi okudum,ilginc geldi bana.Bir arinin bu kadar az bal yaptigini ve dunyada bu kadar cok fazla ari oldugunu bilmiyordum gercekten.Balinda tadina vararak yemek gerekiyor,bu gidisle bal ve bal arilari sadece atasozlerinde kalicak sanirim.
    Ne demisler “Arinin agzinda bal kuyrugunda igne var” Ignelerini bile arar olucaz sanirim.

    Insanoglu ne yapti ne etti en sonunda arilarinda basini yemeyi basardi.Vallahi tebrikler.

    Beğen

  2. Simdiki zamanda gercek bali bulmakda mumkun degil, yediklerimiz ballarin hepsi glikoz ve seker karisimi baldan baska herseye benzeyen bir tatli turu olmus, Ben cocuklugumda dedem rahmetliden kalma kovan ari ve ballari vardi, tamamen dogal idi tam hatirlayamiyorum iki keremi uc keremi o gercek baldan yedim, tadi hala agzimda kaldi, simdide bal yiyoruz ??? ama nasil bal !

    Bal saticilari yemin billah ediyor gercek bal diye , ama ben inanmiyorum, Zaten turkiyede karadenizin “Anzer” bali kalmis gercek bal olarak, onunda gecen yil kilosu 400 ytl idi, ilac niyetine satiliyormus.

    Insanoglu dunyada neyi bozmadiki ! kendi ellerimizle kuyumuzu kaziyoruz, israil butun nebatatlarin genlerini bozdu, hersey sun-i oldu. tohumlar bile gubresiz yetismez oldu bu dunyada, Allah sonumuzu hayir etsin.

    Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.