Göynem – Beyşehir

İlahi – Kur`an -İslam – Din -Tasavvuf – Belgesel – Dua – Hadis – Tarih – Şiir – Vs… – بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Hangi Hallerde Eve Rahmet Melekleri Girmez.

Posted by Site - Yönetici Aralık 3, 2007

Hangi Hallerde Eve Rahmet Melekleri Girmez.

Hangi Hallerde Eve Rahmet Melekleri Girmez.

Sual: Hangi hallerde eve rahmet melekleri girmez?
CEVAP
Günah işlenen yerlere, mesela kumar oynanan, içki içilen, herhangi bir çalgı aleti, mesela tv bulunan yerlere rahmet melekleri girmez. Böyle yerlerde namaz kılmak mekruh olur ve edilen dua da kabul olmaz. (Nisabül-ahbâr)

Mekruh olarak kılınan namaz sahih olur. Yani o kimse, namaz borcundan kurtulursa da, namaz kılmakla hasıl olacak büyük sevaba kavuşamaz. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(Canlı resmi, köpek ve cünüp bulunan yere rahmet melekleri girmez.) [Nesai]
(Sarhoş olan kimseye rahmet melekleri yaklaşmaz.) [Bezzar]

(Akraba ziyareti yapmayan kimselerin bulunduğu yere rahmet melekleri gelmez.) [Taberani]
(Heykel [ve her çeşit insan ve hayvan biblosu] bulunan odaya rahmet melekleri girmez.) [Müslim]

(Cers [çan, çıngırak] bulunan odaya rahmet melekleri girmez.) [Nesai]
(Cers, şeytanın mizmarıdır.) [Müslim]
[Mizmar her türlü çalgı aletidir. (Müncid)]

Bir ihtiyaç olmadan oyun, eğlence için cers takılı hayvana binmek mekruhtur. Cers bulunan kervana rahmet melekleri gelmez. (Tergib-üs-salât)

Şeyh-ül-İslam Ahmet ibni Kemal efendi hazretleri buyuruyor ki:
(Mizmarları kırmak için gönderildim) hadis-i şerifi, (Her çeşit çalgıyı yasak etmekle emrolundum) demektir. (Kırk hadis)

Allahü teâlâ, şeytana (Senin müezzinin mizmardır) buyurdu. (Ebu Nuaym)
Müezzin, ezan okuyan, insanları ibadete çağıran kimsedir. Şeytanın müezzini ise, insanları günah işlemeye çağırır. Bu da mizmarların her çeşididir.

Melek girmeyen eve şeytan girer. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Misafir, sofrada iken, melekler ev sahibine dua eder.) [Taberani]
(Sirke yiyen kimselere, iki melek, yemek bitinceye kadar dua eder.) [İbni Asakir]
(Melekler, sahura kalkan kimselere dua eder.) [İmam-ı Ahmed]
Eğer sofrada içki veya meleklerin girmesine mani olan bir şey varsa, o kişi meleklerin yapacağı bu duadan mahrum kalır.

Yine hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Bana salevat getirenin, günahlarının affolması için melekler dua eder.) [Ey oğul ilmihali]
(Allahü teâlânın zikredildiği yerlere, melekler rahmet saçar.) [Ebuşşeyh]
(Kur`an-ı kerimi hatmedene 60 bin melek dua eder.) [Hazinet-ül-esrar, Deylemi]
(Bir kimse, uygunsuzluk yapmadıkça, namaz kıldığı yerden ayrılıncaya kadar, melekler, “Ya Rabbi, buna rahmet et” diye dua ederler.) [Nesai]

Eğer salevat getirilen, zikredilen, Kur`an okunan ve namaz kılınan yerde, çalgı aleti veya meleklerin girmesine engel olan başka bir şey varsa, meleklerin yapacağı duadan mahrum kalınır.

Ölüm hastasının bulunduğu odada, hayzlı, cünüp, canlı resmi, kumar aleti, köpek, çalgı aleti ve rahmet meleklerinin girmesine engel olan başka şey bulunmamalıdır.

Mümin, ruhunu teslim edeceği vakit, rahmet meleklerini görüp, can verme acısını duymaz. O odaya rahmet melekleri girmezse, o kimse ölürken sıkıntılara maruz kalabilir.

Bir namaz vaktini cünüp geçirmek büyük günahtır. Sarhoş olmak, kumar oynamak ve çalgı çalmak haramdır. (Berika)

Kendisi kullanmasa bile, herhangi bir çalgı aletini evinde bulundurmak günah olur. (Hadika)

Kendi yapmasa bile, kötü şeyleri evinde bulundurmak kötü, kendi yapmasa bile, iyi şeyleri bulundurmak iyidir. Mesela, Kur`an-ı kerimi, okumasını bilmese de, bereketlenmek için evinde bulundurmak sevaptır. (Hindiyye)

Kendi oynamasa bile evde iskambil kağıdı, tavla gibi kumar aletlerini bulundurmamalıdır. Haramlardan, mekruhlardan kaçılırsa, rahmet meleklerinin yapacakları dualardan istifade ederiz. Melekler masumdur, duaları red edilmez.

13 Yanıt to “Hangi Hallerde Eve Rahmet Melekleri Girmez.”

  1. Handan said

    Oncelikle sunu soylemek istiyorum,her kesin inanci, bildikleri, yasam tarzi farkli olabilir,fikir ayriliklari olucaktir, herkes kendi dogrulariyla yasar, kimseyi kinamiyalim, buna kimsenin hakki olamaz zaten.Fakat kendi dusuncelerimi paylamak istiyorum.

    Butun muzik aletleri, muzik dinlemek, televizyon izlemek,v.s. gunahtir, haramdir diyoruz.Kendimizi kandirmayalim, yasadigimiz bu 2000’li yillarda kac muslumanin hayatina girmemis bunlar. Mumkun mu? Muzik, muzik aletleri hayatin heryerinde var.Okullarda, topluma acik heryerde, sokaklarda.Islam dini mantik ve kolaylik dini gegil mi? niye herseyi zorlastirmaya calisiyoruz.Genclerin bu sekilde gozu korkutulup kacirilcagina dini mesajlar veren muzik ve sarkilarla hem ruhlari beslenilse hemde islam dini ogretilip sevdirilse bunda ne gunah olabilir.

    Sizinle paylasmak istiyorum:
    Birgun Resulullah(s.a.v.)ashabina kiyametin dehsetini anlatmislar, ashab-i kiram bundan muteessir olup rikkate gelerek Osman Ibn-i Maz’un’un hanesinde toplanmislar ve daima oruclu olmaya, yatak uzerinde uyumaya, et ve yagli yememeye, kadinlara yaklasmamaya, koku surmemeye, dunyayi terk etmeye, eski cul elbise giyip yeryuzunde seyahet etmeye ve hadim olmaya hep birlikte karar vermisler.

    Bu haber Resulullah’a (s.a.v.) ulasinca onlara ” Ben boyle emrolunmadim, muhakkak ki nefsinizin, uzerinizde bir hakki vardir.Bazen oruc tutunuz, bazen yiyiniz, gece hem namaz kiliniz, hem uyuyunuz. Ben namaz kilarim, uyku da uyurum, oructa tutarim, iftar da ederim, et de yerim yag da yerim, eslerime de yaklasirim. Benim sunnetimden yuz ceviren benden degildir.” buyurmuslardir.

    Su mubarek ayetleri okumamiz ve dusunmemiz gerekiyor.Islam dini mantik dini ise mesajlari alalim ve mantigimizi kullanalim.

    (Maide suresi,ayet 87,88) mealen

    Ey iman edenler!Allahu Teala’nin sizin icin helal kilmis oldugu temiz seyleri haram kilmayiniz, haddi de asmayiniz.Suphe yokki Allahu Teala haddi asanlari sevmez.Ve Allahu Teala’nin sizi riziklandirmis oldugu seylerden helal ve temiz olanlari yiyiniz, kendisine iman etmis oldugunuz Allahu Teala’dan da korkunuz.

    Yine bir hadis-i serifde “Ey ummetim, sizin hayirliniz ahiret icin dunyayi, dunya icin ahireti terk edenler degil. her ikisini de kafi miktarda alaninizdir.” Ve dunya ne guzel bir binektir, ona bininiz ki sizi ahirete yetistirsin.” buyurulmustur.

    Ben bu okuduklarimi dusunuyorum, mesajlarimi aliyorum ve sonucta soyle diyorum, su zamanimizda muzik dinlemeyin haram dersek haddi asmis, asiriya kacmis olmazmiyiz?

    Ben muzik dinliyorum, hemde icinde kotu mesajlar, kotu kelimeler olmayan her turlusunu.

    Beğen

  2. kemal said

    hoca efendi burda bunu yazmisin : Mekruh olarak kılınan namaz sahih olur. Yani o kimse, namaz borcundan kurtulursa da, namaz kılmakla hasıl olacak büyük sevaba kavuşamaz. Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
    (Canlı resmi, köpek ve cünüp bulunan yere rahmet melekleri girmez.) [Nesai]
    (Sarhoş olan kimseye rahmet melekleri yaklaşmaz.) [Bezzar]

    kafama takilan canli resmi ?? simdi bu canli resim bildigimiz resimler mi oliyor acaba ?
    misal benim odamda kendi resimlerim var,duvarda büyük cercevemde asili, acaba bir zarari varmi ?

    Beğen

  3. Evet canli resimler bildigimiz insan ve hayvan resimleridir, tabiat resimleri degil yani agac ova dag v.s. bunlar degil sadece insan ve hayvan resimleridir.Duvardaki resimi indirirseniz iyi olur veya gørunmeyecek sekilde uzerini kapatin.

    Beğen

  4. kemal said

    hocam cok sagol bilgi icin.

    ben burayada cok bilmek istedigim bir kac soru daha sordum eger zamanin olupta cevap verirsen cok sevinirim

    Gıybet nedir biliyor musunuz?..”

    saygilar sevgiler .

    Beğen

  5. serdar said

    hocam bebeğimiz için duvara yapıştırdığım çizgi film kahramanlarının renkli sünger gibi bi malzemeden yapılmış resimlerinin bisakıncası var mıdır bu da mekruh olan resimler ve heykeller kapsamına girer mi

    Beğen

  6. Serdar bey canli resimlerin hepsi aynidir,øzellikle cizgi film kahramanlarinin olmasi biraz daha farklidir, cunku siyonistler o tur filmleri veya kahramanlarini o kadar buyuk gøsteriyorlar ki ” en buyuk o ondan buyuk yok ” gibi hasa Allah`tan da buyuk gibi søzler ile cocuklarin bilinc altina girerek etkiliyor ve cok yanlis algilayabiliyorlar. O tur resimleri asmasaniz ne olur !
    Selam ve dua ile.

    Beğen

  7. ebu mohammed said

    arkadasin biri yazmisda kimin hayatinda musik felan su bu var yada yok diye…vallahi benim evimde ne suret resmi ne kumar ne televizyon var….allahin rahmeti olmadAN kimse cennete giremezz neden rahmet meleklerini kaciriyam evimdennn AHMAk miyim…haaa cok zor bi işmi diyosun.. Allah ve Resulü bir işe hüküm verdiği zaman, inanmış bir erkek ve kadına o işi kendi isteklerine göre seçme hakkı yoktur. Her kim Allah ve Resulüne karşı gelirse, apaçık bir sapıklığa düşmüş olur. /ahzap 36/..

    Beğen

  8. Brk Bstmr said

    Sevgili handan demiş kardeşim. güncel islam , 2000li yıllara uygun islam, kişiye göre islam yoktur. allahın dedikleri cok cıktır ve nettir. sen eger islamı yasamak istiyorsan toplum yargısını kaldırıp allahın rablıgına yani seni terbiye etmesine onun kurallaının kuran ve peygamber sunneti oldugunu bilmen gerekir. <eskiden gitar calan biri olarak şu an okuduqum şeylerle gitarı evimde bile bulundurmayacagım.

    Beğen

  9. yusuf said

    hocam merhabalar yazınızı okudum evimde hemen her odada gitar elektro gitar ve dilsiz kaval ve evde hemen herkez. namazını kılıyor. eğer müzik aleti bulundurmak dinen yasak ise bunu açıklarmısınız. ancak kuranda yada hadiste çalgının günahıyla ilgili bir şey bulamadım ben. bu konuda yardımcı olurmusunuz. teşekkür ederim.

    Selemunaleykum Yusuf kardesim, Muzik calgi gibi seyler hem kurani kerimde hem hadisi seriflerde hem islam alimlerinin ictihatlarinda haramdir,
    Kur`ani kerim Lokman suresinin 6. âyetindeki lehv-el hadis ifadesini âlimler musiki, çalgı aleti olarak bildirmiştir. İbni Mesud hazretleri yemin ederek lehv-el hadis’ten kasıt, çalgı aleti ve musiki olduğunu söylemiştir. (Tefsir-i ibni kesir, Tefsir-i medarik) [İbni Mesud gibi büyük bir zata inanmayan cahillere ne denir ki?]:
    (Mevahib-i aliyye) ismindeki tefsirde, lehv-el hadis âyeti şöyle tefsir ediliyor:
    Yalan hikayeler yazarak veya şarkıcı kadınlar tutup herkese ses nağmeleri dinleterek, Kur’an dinlemelerine engel olmaya çalışanlara Cehennem ateşini müjdele! (Mevâkib tefsiri)
    Bir hadis-i şerifte de buyuruluyor ki:

    (Üçü hariç, her lehv bâtıldır.) [Deylemi]
    Demek ki lehv, bir oyun, bir eğlence, bir çalgı olduğu için böyle buyuruluyor.
    Müfessirler, İsra suresinin 64. âyetinde şeytana, (Vestefziz… bi savtike [Sesinle oynat]) demenin çalgı ile oynat demek olduğunu, bu âyetin, her çeşit çalgıyı haram ettiğini bildirmişlerdir. (Şeyhzade)

    Müfessirler Enam suresinin 70. âyetini, (Dinlerini [şarkı ile, musiki ile] oyun ve eğlence haline sokanlardan uzak dur) şeklinde tefsir etmişlerdir.
    (Şimdi siz bu söze [Kur’âna] mı şaşırıyorsunuz? Gülüyorsunuz da ağlamıyorsunuz ve siz gafletle oynuyorsunuz.) [Necm 59-61]
    Medarik tefsirinde entüm samidün ifadesi, (Kur’an okunduğunu işittikleri zaman onu dinletmemek için teganniye [şarkı türkü söyleyerek şamataya] başlarlar, oynarlardı) diye açıklanıyor. İbni Abbas ve Mücahid hazretleri de bu ifadenin şarkı olduğunu söylemiştir. (İgaset-ül-Lehfan)

    Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
    (Peygamberin emrine uyun, yasak ettiğinden sakının!) [Haşr 7]

    Konu hakkindaki Hadisi serifler:
    (Rahmet melekleri, ceres, [çan, zil, çıngırak] bulunan yere girmez.) [Nesai]
    (Rahmet melekleri, köpek ve çan bulunan kafileye yaklaşmaz.) [Müslim, Ebu Davud, Tirmizi]
    (Ceres, şeytanın mizmarıdır.) [Müslim, Ebu Davud, Nesai] [Mizmar çalgıdır]
    (Şarkıcı kadını dinlemek, yüzüne bakmak haramdır. Parası da haramdır. Kimin eti haramdan beslendi ise, ona Cehennem ateşi layıktır.) [Taberani]
    (Cenab-ı Hak, zurna, gırnata, ud, def gibi bütün çalgı aletlerini, cahiliyet döneminde tapınılan putları kaldırmamı emretti.) [İ.Ahmed]
    (Bir zaman gelecek, ümmetimden bazısı, zinayı, ipek giymeyi, içki içmeyi, mizmarı [çalgıyı] helal addedecektir.) [Buhari]
    (Musiki, kalbde nifak hasıl eder.) [Beyheki]
    (Suyun otu büyüttüğü gibi, şarkı, oyun ve eğlence kalbde nifakı büyütür. Allah’a yemin ederim ki, suyun otu büyüttüğü gibi, Kur’an ve zikir de, kalbde imanı büyütür.) [Deylemi]
    (Rabbim bana içkiyi, kumarı, darbukayı ve şarkı söyleyen kadınları haram kıldı.) [İ. Ahmed]
    (Resulullah çalgı aletleriyle para kazanmayı yasakladı.) [Begavi]
    (Ümmetimden bazıları, içkilere başka isim vererek içerler. Şarkıcı kadın ve çalgı aletleriyle eğlenirler. Allahü teâlâ, onları yerin dibine batırır da domuzlar ve maymunlar kılar.) [İbni Mace]
    (Şu beş şey zuhur ederse, ümmetimin helaki hak olur: Birbiriyle lanetleşme, içki içme, ipekli giyme, çalgılar ve erkeğin erkekle, kadının kadınla iktifa etmesi.) [Deylemi, Hâkim]
    (Ben, mizmarları [çalgıları], putları yok etmek için de gönderildim.) [İ.Ahmed, Ebu Nuaym, İbni Neccar]
    (İblis, yer yüzüne indikten sonra, ya Rabbi bana ev ver dedi. Hamamlar senin evin. Yemek istedi. Besmelesiz yenen yemekler senin denildi. Müezzin istedi. Mizmarlar [çalgılar] müezzinin denildi. Yazıların dövme, hadislerin yalandır. [elçin] kâhinler, falcılar, tuzağın da kadınlardır.) [İbni Ebiddünya, İbni Cerir]

    Muzik hakkinda genis bilgi icin linklere bakiniz, Selam ve dua ile kardesim.

    https://yukarikayalar.wordpress.com/category/muzik-musiki/
    https://yukarikayalar.wordpress.com/category/muzik-musiki/page/2/

    Beğen

  10. Ali said

    Bu tevsirleri nereden buluyorsunuz bilmiyorum ancak diyanet işleri başkanlığını sitesindeki Kur’an-ı Kerim ile verdiğiniz ayetlerde bazı fazlalıklar var. Linkleriyle veriyorum ki bakabilesiniz.

    İnsanlardan öylesi vardır ki, bilgisizce Allah yolundan saptırmak ve o yolu eğlenceye almak için, eğlencelik asılsız ve faydasız sözleri satın alır. İşte onlar için aşağılayıcı bir azap vardır. (Lokman 6) http://kuran.diyanet.gov.tr/mushaf/kuran-meal-2/lokman-suresi-31/ayet-1/diyanet-isleri-baskanligi-meali-1

    “(Haydi) onlardan gücünün yettiğinin ayağını çağrınla kaydır. Atlıların ve yayalarınla onların üzerine yürü. Onların mallarına ve evlatlarına ortak ol. Onlara vaadlerde bulun.” Halbuki şeytan onlara aldatmadan başka bir şey va’detmez. (İsra 64)

    http://kuran.diyanet.gov.tr/mushaf/kuran-meal-2/isra-suresi-17/ayet-64/diyanet-isleri-baskanligi-meali-1

    Dinlerini oyun ve eğlence edinenleri ve dünya hayatı kendilerini aldatmış olanları bırak. Hiç kimsenin kazandığı yüzünden mahrumiyete sürüklenmemesi için Kur’an ile öğüt ver. Yoksa ona Allah’tan başka ne bir dost vardır, ne de bir şefaatçi. (Kurtuluşu için) her türlü fidyeyi verse de bu ondan kabul edilmez. İşte onlar kazandıkları yüzünden helake sürüklenmiş kimselerdir. Küfre saplanıp kalmalarından dolayı onlara çılgınca kaynamış bir içecek ve elem dolu bir azap vardır. (En’am 70)

    http://kuran.diyanet.gov.tr/mushaf/kuran-meal-2/enam-suresi-6/ayet-70/diyanet-isleri-baskanligi-meali-1

    Şimdi siz gaflet içinde eğlenerek bu söze mi (Kur’an’a mı) şaşıyorsunuz, gülüyorsunuz da ağlamıyorsunuz? (Necm 59)

    http://kuran.diyanet.gov.tr/mushaf/kuran-meal-2/necm-suresi-53/ayet-59/diyanet-isleri-baskanligi-meali-1

    Allah’ın, (fethedilen) memleketlerin ahalisinden savaşılmaksızın peygamberine kazandırdığı mallar; Allah’a, peygambere, onun yakınlarına, yetimlere, yoksullara ve yolda kalmışlara aittir. O mallar, içinizden yalnız zenginler arasında dolaşan bir servet (ve güç) haline gelmesin diye (Allah böyle hükmetmiştir). Peygamber size ne verdiyse onu alın, neyi de size yasak ettiyse ondan vazgeçin. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz, Allah’ın azabı çetindir. (Haşr 7)

    http://kuran.diyanet.gov.tr/mushaf/kuran-meal-2/hasr-suresi-59/ayet-7/diyanet-isleri-baskanligi-meali-1

    Hadislere hiç girmiyorum. Buhari’yi bir referans olarak göstermeniz zaten ne olduğunuzu belli ediyor.

    Lokman suresi 6. ayette çalgı çengi gibi hiçbir şey söylemiyor. Sizin savunduğunuzun aksine lehv-el hadis BOŞ SÖZ demektir.

    İsra suresi 64. ayette sizin yazdığınız gibi şeytandan söz ediliyor ancak yine çalgı müzik gibi ifadeler yok.

    Enam suresi 70. ayette dinler ile alay edenlerdenden bahsediliyor. Müzik ile eğlenenlerden değil.

    Necm suresi 59-61 inci ayetlerde ise önceki ayetlerde Allah’ın hikmetlerinden bahsediliyor. Yani hedef müzik değil.

    Haşr suresi 7. ayette ise savaş ganimetlerinden bahsediliyor. Burada siz sanki peygamber efendimiz müziği yasaklamış ve bu yasağa uyulmasını emrediyor gibi yazmışsınız. Halbu ki konuyla alakası yok.

    Lütfen bu yazıma cevap verin neler diyeceksiniz çok merak ediyorum.

    Hadislere hiç girmiyorum. Buhari’yi bir referans olarak göstermeniz zaten ne olduğunuzu belli ediyor.diyorsunuz,Hadisleri inkar ederseniz islam`dan geriye birsey kalmaz. ici bosaltilmis bir din kalir elinizde, sadece kuran diyenler ve hadisleri inkar edenler Hz. Peygamberi aradan cikaranlar kendi kafalarina gøre bir din icat etmeye calisir, eger ehlisunnet iseniz hadislere itibar edersiniz hayir degilseniz zaten sizinle bu konulari konusmanin bir anlami kalmaz.Ayrica konuda gecen tefsir cok muteber bir tefsirdir, ismail hakki bursevi hazretlerinin eseridir, tasavvuf ve maneviyat agirlikli bir tefsirdir, herkes anliyamaz, senin verdigin ayeti kerimeler tefsir degil mealdir, tefsir ayri meal ayridir.

    Beğen

  11. ali said

    şu yy da uğraştığınız saçmalıklara bakın,salaklıktan helak olan ilk topluluk olacaksınız,

    Beğen

  12. muko said

    bunu siz değil sadece Allah bilir.. haşa bu şekilde kesin geleceğe dair hükümler vererek Allah a şirk koşmuş bile olabilirsiniz.. lütfen konuşmalarınıza dikkat edin..

    Hadis-i serifler yalan søylemez,siz nefsinize hos gelen seylere itibar etmeyiniz,

    Beğen

  13. gamze nur said

    HOCAM YATAK ODASINDA DÜĞÜN RESMİMİZİN DURMASI BİSIKINTI OLUR MU , YANİ KİMSE GÖRMÜYOR. ORDA DA NAMAZ KILMIYORUZ. MELEK GİRMEZ Mİ ODAMIZA ?

    Resminizin yuz kismini herhangi birsey ile kapatirsaniz sikinti olmaz.

    Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.