Göynem – Beyşehir

İlahi – Kur`an -İslam – Din -Tasavvuf – Belgesel – Dua – Hadis – Tarih – Şiir – Vs… – بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Hadislerle Anne- Baba Hakkı…

Posted by Site - Yönetici Kasım 15, 2007

muhasebe-i-nefis-hesaba-c3a7ekilmeden-kendimizi-hesaba-c3a7ekelim-tefekkur_by_mxdonence-d2t5fz3-copy copy

Hadislerle Anne- Baba Hakkı…

Anne-babaya öf bile demeyelim…

Hz. Ebu’d-Derdâ’nın (ra), şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Ben Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellemin şöyle buyurduğunu işittim: “Anne-baba, Cennet’in orta kapısıdır. Artık sen o kapıyı ister zayi et, ister muhafaza et.” (Tirmizî, Birr, 3)

Rabbimiz bizi şöyle ikaz ediyor: “Rabb’in şöyle buyurdu:ALLAH’tan başkasına ibadet etmeyin. Anneye ve babaya güzel muamele edin. Şayet onlardan her ikisi veya birisi yaşlanmış olarak senin yanında bulunursa sakın onlara hizmetten yüksünme,öff!bile deme, onları azarlama, onlara tatlı ve gönül alıcı sözler söyle. Şefkatle, tevazu ile onlara kol kanat ger ve şöyle dua et:Yâ Rabbi, onlar küçüklüğümde nasıl beni ihtimamla yetiştirdilerse, ona mükâfat olarak Sen de onlara merhamet buyur!” (İsrâ Sûresi, 17/23-24)

En çok kim hak sahibidir?

Efendimiz’in hadislerine baktığımızda anne hakkının baba hakkından üç misli fazla olduğunu öğreniyoruz.
Ebu Hureyre (radıyallahu anh) anlatıyor: Bir adam gelerek: “Ey ALLAH’ın Resulü! İyi davranıp hoş sohbette bulunmama en çok kim hak sahibidir?” diye sordu. Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselam): “Annen!” diye cevap verdi. Adam: “Sonra kim?” dedi, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselam) “Annen!” diye cevap verdi. Adam tekrar: “Sonra kim?” dedi Resûlullah (aleyhissalâtu vesselam) yine: “Annen!” diye cevap verdi. Adam tekrar sordu: “Sonra kim?” Resûlullah (aleyhissalâtu vesselam) bu dördüncüyü: “Baban!” diye cevapladı.” Buhârî, Edeb 2; Müslim, Birr 1)

Abdullah İbn Amr İbn’l-Âs (radıyallahu anh) anlatıyor:

Bir adam: “Ey ALLAH ’ın Resulü benim malım ve bir de çocuğum var. Babam malımı almak istiyor. (Ne yapayım?)” diye sordu, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselam): “Sen ve malın babana aitsiniz. Şunu bilin ki, evladlarınız kazançlarınızın en temizlerindendir. Öyle ise evladlarınızın kazançlarından yiyin” buyurdu. (Ebu Dâvud, Büyû’ 79; İbn Mâce, Ticârât 64.)

Cennet onların ayağı altındadır

Muâviye ibn Câhime’nin anlattığına göre; Câhime (radıyallahu anh) Hz Peygamber’e ve (aleyhissalâtu vesselam) gelir ve: “Ey ALLAH ’ın Resulü, ben gazveye (cihad) katılmak istiyorum, bu konuda sizinle istişare etmeye geldim” der. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselam): “Annen var mı?” diye sorar. “Evet” deyince, “Öyleyse ondan ayrılma zira Cennet onun ayağının altındadır” buyurur. (Nesâî, Cihad 6.)

Ebu Hureyre (ra) anlatıyor: “Hz. Peygamber (sas) bir gün: “Burnu sürtülsün, burnu sürtülsün, burnu sürtülsün” dedi. “Kimin burnu sürtülsün ey ALLAH’ın Resulü?” diye sorulunca şöyle buyurdu: “Ebeveyninden her ikisinin veya sâdece birinin yaşlılığına ulaştığı halde (rızasını alıp da) Cennet’e giremeyenin.” (Müslim, Birr 9)

Esma Bintu Ebî Bekr (r. anhâ) anlatıyor: Henüz müşrik olan annem yanıma geldi. Hz. Peygamber’den (sas) sorarak: “Annem geldi, görüşüp konuşmayı arzu ediyor, anneme iyi davranayım mı?” dedim. “Evet” dedi, “Ona gereken hürmeti göster.” (Buhârî, Hibe 28, Edeb 8)

İbn Ömer (radıyallahu anh) anlatıyor: “Bir adam Resûlullah’a (aleyhissalâtu vesselam) gelerek: “Ben büyük bir günah işledim, buna tevbe imkanım var mı?” dedi. Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselam): “Annen var mı?” diye sordu. Adam: “Hayır yok” dedi. “Peki teyzen de mi yok?” dedi. Adam: “Evet, var” deyince Resûlullah (aleyhissalâtu vesselam): “Öyle ise ona iyilik yap! Teyze anne makamındadır.” diye emretti,” (Tirmizî, Birr 6.)

Samimi niyet ve dua

Ebû Hüreyre rivayet ediyor: ‘Sizden önce geçenlerden üç kişi çocuklarının geçimini sağlamak için yola koyuldular. O sırada yağmura tutuldular. Bunun üzerine bir mağaraya sığındılar.

Daha sonra bir kaya parçası düşerek mağaranın ağzını kapattı. Aralarında şöyle konuştular:

“Mahvolduk, taş düştü. Bunun sebebini yalnız ALLAH bilir. Yaptığımız en güzel davranışları dile getirerek ALLAH ’a dua etmekten başka çaremiz yoktur. İçlerinden biri anlatmaya başladı:

”ALLAH “’ım, hoşuma giden bir kadın vardı. Ona sahip olmak istedim. Fakat o kabul etmedi. Bunun üzerine bir miktar para verdim. Kabul etti. Tam ona yaklaşacağım sırada vazgeçtim. Bilirsin ki, bundan sırf senin rahmetini kazanmak, azabına uğramamak için uzaklaştım. Şu kayayı bizden uzaklaştır.” deyince kaya parçası bir miktar açıldı.

Diğeri şöyle anlattı:

“Yâ Rabbi, bilirsin, benim çok yaşlı anne-babam vardı. Onlara akşam sütünü içirmeden ne çocuklarıma ne de başkalarına bir şey içirmezdim. Bir gün odun toplamak için uzağa gittim. Döndüğümde onlar uyumuştu. Akşam sütlerini hazırladım, fakat onlar uykudaydı. Onlar içmeden önce çocuklarımla birlikte akşam süt içmeyi uygun bulmadım. Onlar uyanıncaya kadar süt kabı elimde olduğu halde bekledim. Sonunda sabah oldu, uyandılar ve sütlerini içtiler. ALLAH’ım, eğer bunu sırf Senin rızanı kazanmak için yapmışsam su kayayı buradan uzaklaştır.” dedi.

Bunun üzerine kaya parçası biraz daha açıldı. Fakat çıkılacak gibi değildi.

Sonra bir diğeri şöyle anlattı:

“ ALLAH ’ım, bilirsin bir gün bir işçi tutmuştum. Yarım gün çalıştı. Ücretini verdim. Kızarak ücretini almadı. Çekip gitti. Ben de her çeşit maldan onun hesabına çoğalttım. Bir zaman sonra ücretini almaya geldi. Ben de; ‘Şu gördüklerinin hepsini al, tamamı senindir, dedim. İstesem yalnız önceki ücretini verir, diğerlerini vermezdim. ALLAH ’ım bilirsin ki, bunu sırf senin rahmetini umduğum, azabından korktuğum için yaptım. Şu kayayı buradan uzaklaştır” dedi. Kaya parçası bütünüyle kalktı. Onlar da çıkıp yola koyuldular.’
.

10 Yanıt to “Hadislerle Anne- Baba Hakkı…”

  1. recep said

    allah anne babasına asi olanlardan eylemisin

    Beğen

  2. EZGİNUR said

    ANNE SENİ ÇOK SEVİYORUM SENİN BİZLER NASIL ÖDERİZ BİLMEM OKUYUP SENİ GÜLDÜRCEM SEN BİZE HEP BAKTN BÜYÜTTÜN VE BENİ BU YAŞIMA KADAR GETİRDİN SENİ ÇOK SEVİYORUM BUNU BİL DÜNYADA ÖÜLM DİYE HİÇ BİR ŞEY OLMASA KESKE SENİN HEP YASAMAMINI HEP İSTERİM VEDE BABAMINDA SİZLERİ ÇOK SEVİYORUM DOKTOR OLUP SİZİ İLEŞTİRECEM CANIM ANNEM VE BABAM BU İŞŞALAH OKURSUNUZX VE BENİMLE GURUR DUYARSINIZ SENİ ÇOKKKKKKKKKKKKKK SEVİYORUM SALİM MÜFÜDE

    Beğen

  3. deniz said

    anne baba tabiki bakilmali hurmet gosterilmeli ama bazen bu kolay olmuyor.

    klasik anne baba laflarina fazla itibar etmeyin . hocalar biraz abartiyor.cematin cogu yasli ve onlarin gozune girmek icinde bunu yapiyorlar.
    Hic bir hocanin bir cocugun evladin hakkindan bahs ederken veya kadin kizin hakkindan bahs ederken duydunuzmu?

    Insan saygi ve sevgi vermeli ama hak yolundan dogru yoldan sapiyorsa veya bunu engelliyorsa anne babaya itaat edilmez mucadele bile edilir. ( kaynak kur an).
    Zorla evlendiren, cocugun malini baska evladinin uzerine yapan,ayrimcilik yapan,kumarci , icki icen, alayci kotu sozlu …..velileri bir dusunun.

    bu yanlis bilgilendirme yuzunden genclerimiz eziliyor.kolelestiriliyor.baskiyla yonlendiriliyor.

    slmlr deniz

    Beğen

  4. Salih said

    Anne Babalarin hakki hic bir zaman ödenmez, onlara karsi saygi ve itaati hic bir zaman elden birakmamak lazim, tabi bunlar islam cizgisi disina cikmayi emrediyosa o zaman is degisir ama
    Peygaberimiz(s.a.v.) bir hadisinde söyle buyuruyor: “Onlara öf bile demeyin”,
    Kardeslerim onlarin degerlerini hayatta iken bilelim yoksa ilerde cook pisman oluruz….

    Beğen

  5. ali said

    anne ve babamızı her zaman cok cok sevmeliyız

    Beğen

  6. merve said

    annecim babacım sizi çok seviyorum hayatımda ki bu anlamlı sınavda iyi varsınız….

    Beğen

  7. melissa said

    sizi cok seviyorum annecim,babacim…..

    Beğen

  8. HİÇBİR ANNENİN HAKKI ÖDENMEZ,HERKESİN ANNESİ BİR TANEDİR.SEVGİ-SAYGI VE HÜRMET İNSANİYETİNİZİN GÖSTERGESİDİR!!!!!!!!

    Not; Birgün yaşlanacağımızı unutmayalım. Ve büyüklerimize bu sözleri söyletecek davranışlarda bulunmayalım.

    Beğen

  9. berna said

    biliyorum annenin hakki odenmez, ben hollanda yasiyorum iyi yazmasam kusuruma bakmayin benim bir sorunum var birisi cevap verse cok sevinirim ben 13 yasindayim aslinda ben Allahin yolunda gitmek istiyorum namaz kiliyorum ve sukur etmeye calisiyorum ama babam hic olgun degil annem hep beni kotu yunden bakiyor ben saygisiz davraniyorum ama ben onara iyi bir evlat olmak istiyorum ama bir turlu olmiyor seslenmiyorum , iyi davraniyorum gine sikayet ben tek istedim Allah’in yolanda gitmek ama olmiyor ben yasimdan buyuk gosteriyorum ondan napacagimi bilmiyorum !!!

    Beğen

  10. Sare said

    Merhaba benim bir konuda fazlasıyla yardıma ihitiyacım var 😥 Annemi ve Babamı çok seviyorum ama benim babam biraz para düşkünü biri ve hep bu konuda evde huzursuzluk çıkartıyor annemi ve biz çok fazla üzüyor. Annem eve yememiz için bir şeyler alsa bile çok para gitti diye lafını ediyor ama çok harcanan para yok tabi, Ben 25 yaşındayım ve çalışıyorum, ibadetlerime dikkat ediyorum, günahlardan kaçınmaya çalışıyorum çokk dua ediyorum, şimdiye kadar çalıştığım paraları hep babama verdim bana çok az bir şekilde harçlık veriyordu şimdi 1 ay sonra nişanlanıcam ve babama pek para veremiyorum evlilik için birikim yapmaya çalışıyorum ki aileme çok yüküm olmasın masrafları ben karşılayabileyim ama şimdi babam bunu başıma kalkıyor bana ve eşim olacak kişiye kızıp küfür beddua ediyor belkide =( Ona para veremeyeceğim için huzursuzluk çıkartıyor bizi çok ağlatıyor huzurumuzu kaçırıyor =( Dinizimde baba hakkı olduğundan dolayı hiç bir şey söylemiyorum cevap vermiyorum sadece çokk üzülüyorum ağlıyorum ağlıyorum . Ne yapmam gerekiyor dinimizde böyle babayım diye geçinenler için evladın ne yapması gerekiyor lütfen yardımcı olursanız çok sevinirim. Allah cümlenizden razı olsun hayırlı günler.

    Site Yøneticisi :Sare kardesim, Allah sizle sabirlar versin,

    Sorunuzun cevabini Halis ece Hocaefendi cevapladi :

    – Sabredip tahammül göstermeyi sürdürerek dua ve niyazı arttırmak… Bilirsiniz; sabredenlerin mükâfatı sınırsızdır Rabbimizin nezdinde… Neden? Çünkü çok zordur da ondan.

    – Düğün masrafları için aldığı tedbir doğru olmakla birlikte, gene de daha hassas davranıp gönlünü hoş etmeye çalışmalı…

    – Babanız da olsa, haksız yere yaptığı beddualardan da korkmamalı… Çünkü haksız olduğu için, o beddualar da hedefine ulaşmaz.

    Rabbim (c.c.) Sana da seninn gibi olana`da bilcümle kardeşlerimize de kolaylıklar ihsan eylesin.

    Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.