Göynem – Beyşehir

İlahi – Kur`an -İslam – Din -Tasavvuf – Belgesel – Dua – Hadis – Tarih – Şiir – Vs… – بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Yeme İçme Adabı…

Posted by Site - Yönetici Ekim 14, 2007

Yeme İçme Adabı...

Yeme İçme Adabı…

1. Yemekten evvel ve sonra elini yıkamak,
2. Yemeği kendi önünden almak,
3. Sağ eliyle yemek,
4. Lokmayı ağza göre almak ve iyice çiğnedikten sonra yutmak,
5. Lokmayı yutmadıkça ikinci lokmaya el uzatmamak ağzında lokma ile konuşmamak,
6. Suyu içmeden evvel bardağa bakmak,
7. Suyu bir solukta içmemek,
8. Bardağın içine nefes vermemek,
9. Başkalarını tiksindirecek söz ve hareketten kaçınmak,
10. Başkasının lokmasına ve yediğine bakmamak,
11. Lokmayı ağzına korken kafasını tabağa doğru uzatmamak,
12. Yemekte israf etmemek, lokmasını ve aldığı yemeği bitirmek,
13. Ağzından bir şey çıkarmak gerektiğinde yüzünü sofradan çevirmek ve sol eli ile almak,
14. Dişleriyle koparmış olduğu lokmayı yemeğe batırmamak.
15. Helâlinden, temiz yemek ve Allah’a şükretmek,
16. Sofra sahibiyse, utanmamaları için herkes yeyip bitirmedikçe sofradan el çekmemek ve kalkmamak (az yiyen biriyse ağır yemeli ve yer gibi davranmalı),
17. Önce yaşça veya mevkîce büyük olanın başlaması,
18. Mecbur kalmadıkça sokaklarda yemek yememek.

Yemek yeme adabından bazıları:

a. Yemek Yemeden Önceki Adap:
1- Öncelikle el ve ağız yıkanmalıdır.
2- Yemek yerde, sofra örtüsünün üzerinde yenmelidir.
3- Sağ dizini dikip, sol baldırı üzerine oturmalı, yere dayanarak yememelidir.
4- Şehvet için değil, ibadet için kuvvetlenmek niyetiyle yemelidir.
5- Acıkmadan yememelidir.
6- Getirilen yemeğe kanaat etmeli, güzel yemekler için tekellüf etmemeli ve zahmet çekmemelidir.
7- Birlikte yemek yiyeceği kişi kendisiyle yemeyince, yemeğe başlamamalıdır.

b. Yemek Arasında Olan Adap:
1- Yemeğe başlarken besmele ile başlamalı, ortasında bu nimetleri veren Rahmet-i İlahiyi düşünmeli ve sonunda Elhamdülillah demelidir.
2- Sağ elle yemeli, tuz ile başlamalı, tuz ile bitirmelidir.
3- İyice çiğnemeli, yutmayınca ikinci lokmayı almamalıdır. Hiçbir yemeği beğenmezlik etmemelidir.
4- Kendi önünden yemelidir. Yemeğin ortasından yememelidir.
5- Ekmek, bıçakla ufak ufak kesilmemelidir.
6- Yenmeyen şeyleri ekmeğin üzerine koymamalı, elini ekmeğe sürmemelidir.
7- El ya da kaşığımızdan düşen tane ve ekmek parçaları, mutlaka temizlenip yenmelidir.
8- Yemek yenildikten sonra eller silinmelidir.
9- Sıcak yemeğe üflememelidir. Soğuyuncaya kadar beklemelidir.
10-Hurma, zerdali gibi sayılabilen yiyecekler yediğimiz zaman tek tek yenmelidir, üçlü – beşli vs. gibi. Çift çift yenmemelidir. Çünkü, Allah tektir, tek olanı sever
11-Lüzumsuz ve atılması icap eden şeyler atılmalıdır.
12- Yemek arasında çok su içmemelidir.

c. Yemekten Sonraki Adap:
1- Doymadan elini yemekten çekmelidir.
2- Ekmek kırıntıları toplanmalıdır.
3- Tabaktaki artık yiyecekler sünnetlenmelidir.
4- Yemekten sonra “Elhamdülillah” denmeli ve yemek duası yapılmalıdır.
5- Önce eller, sonra ağız yıkanmalıdır.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Google fotoğrafı

Google hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogcu bunu beğendi: