Göynem – Beyşehir

İlahi – Kur`an -İslam – Din -Tasavvuf – Belgesel – Dua – Hadis – Tarih – Şiir – Vs… – بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

Osmanlı Armasının Anlamı Nedir?

Posted by Site - Yönetici Haziran 25, 2007

Osmanlı Armasının Anlamı Nedir

Osmanlı Armasının Anlamı Nedir?

İstanbul’un fethinin 552., Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşunun 706. yıldönümü münasebetiyle bu ay ki yazımda sizlere Osmanlı arması üzerindeki sembollerin ne anlama geldiğinden bahsedeceğim.

Arma kimliği anlatan, bir işarettir. Resimler, harfler ve şekillerden oluşur. Bir devleti, hanedanı ya da şehri anlatır. Devletlerin insanları tarafından benimsenen armaları vardır.

Osmanlı armasının üzerindeki sembolleri en tepeden başlayarak şöyle sıralayabiliriz:

En tepede bir güneş şekli ve onu çevreleyen güneş ışıkları vardır. Güneş şeklinin ortasında armanın ait olduğu dönemin hükümdarlarının tuğrası yer almakta. Onun altındaki yukarıya açık hilalin üzerinde Arapça “Osmanlı devletinin hükümdarı olan … han, Allah’ın Muaffak kılması ve yardımına dayanır ve öylece hüküm sürer.” anlamına gelen bir söz yazılı.

Onun altında, armanın tam göbeğine gelecek şekilde aynalıklı kalkan motifi var. Bu kalkanın çevresinde yıldızlar bulunuyor. Bu yıldızların sayısı çok zaman 12 adet ile sınırlandırılmış olup 12 burcu temsil eder. Böylece Osmanlı, kâinatın merkezine yerleştirilmiş olur.

Kalkanın hemen üzerinde de devletin kurucusu Osman Gazi’yi temsil eden bir sorguç vardır ki Osmanlıların köklerine ne kadar bağlı olduğunu anlatır.

Kalkanın sağ yanında Osmanlı sancağı yer alır. Renkli armalarla kırmızı ile gösterilir. Onun karşısında ise hilafet sancağı bulunur. Hilafet sancağının rengi aslında siyah iken, arma üzerinde hemen daima yeşil renkte gösterilmiş ve bazen üzerinde üç hilal kondurulmuştur.

Merkezdeki kalkandan Osmanlı sancağı yönüne doğru uzanan şekiller ise şöyle sıralanmaktadır:

Sancağın üzerinde bir ok var. Sancak alemini altında baltacıklar ocağının kullandığı tek taraflı bir çift yüzlü teberler (balta) bulunur. Sonra mızrak ve altında el sperlikli tören kılıcı vardır. Sonra ağızdan dolma bir top ve altında savaş kılıcı yer alır. Hemen altında bozdoğan (gürz) görülür. Top ile bozdoğanı sancaktan ayıran boynuzdan yapılan boru ise savaş ilanını ve sonra da mehterhaneyi temsil eder.

Armanın sol yanında, yani hilafet sancağı yönünde uzanan semboller yine yukarıdan aşağıya şöyle sıralanırlar:

Sancak aleminin altında süngü takılmış bir tüfek, altında tek yüzlü teber (balta), sonra toplu tabanca ve topuz başlı asa mevcuttur. Asanın şeşper (savaş araçlarından altı dilimli topuz) topuzu kenarına asılı olan terazi adaleti temsil eder. Terazinin kitap şekilleri üzerine oturtulmuş olup bu kitaplardan üstteki Kuran-ı Kerim, alttaki ise diğer hukuk metinleri yerine geçen kanun kitabıdır.

Hilafet sancağının altındaki çiçek şekilleri Osmanlı’nın estetik yönünü gösterir. Buket arasında ki güller hilafet sancağı üzerinde manevi ilhamlar sebebiyle bulundurulur. Buketin hemen altında bir çapa (gemi demiri) yer alır ki denizciliğin sembolüdür.

Arma göbeğindeki kalkanın hemen alt yanın da dik duran bir borazan mızıka takımını; onun altında çaprazlama duran tirkeş (ok kuburu, sadak) ile meşale de gece donanmalarını ve ok müsabakalarını hatırlatır.

Armanın alt tarafını boydan boya süsleyen inci defne yaprakları, çiçek motifleri arasından beş tane madalya sarkar. Bu madalyaların isimleri şöyledir: İmtiyaz nişanı, Mecidi nişanı, İftihar nişanı, Osmanlı nişanı ve Şefkat nişanı.

25 Yanıt to “Osmanlı Armasının Anlamı Nedir?”

  1. senem said

    ya siz bu şeyleri neden buı kadar uzun yazıyorsunuz.biraz kısaltsanız daha iyi olmaz mı?çünkü hem yazcam hemde çalışcam bunlara sizce ne kadar zor

    Beğen

  2. ismail said

    güzel olmus eline sağlık

    Beğen

  3. melike said

    sağol kardeşim emeğine sağlık senemde bi zahmet kendi kısaltsın

    Beğen

  4. serdar said

    Allah razı olsun

    Beğen

  5. TuqBa said

    zpermiş saol ellerine saqlıkq

    Beğen

  6. Ertuğrul said

    ellerıne sağlık kardeşim osmanlı ile ilgili çalışmalarının devamını diliyorum

    Beğen

  7. ibrahim said

    saol,allah razı olsun kardeş.Çk güzel olmuş başarılarınızın devamını dilerim.

    Beğen

  8. abdullah said

    Cok ukumamiz lazim okumakta cok gerideyiz okuyalimki daha iyi anlariz tarihimizi,ellerine saglik tesekurler

    Beğen

  9. ahmet ezgi said

    vermiş olduğunuz bu güzel bilgiler için çok teşekkür ederiz…

    Beğen

  10. murat said

    süper paylaım için sağolun saygılar …..

    Beğen

  11. murat said

    süper olmuş paylaşım için sağolun BEN MURAT TÜRK.TANIYAN OLABİLİR . SAYGILAR

    Beğen

  12. saol kanki ii olmus emeğe saygı :DDDD

    Beğen

  13. mahsun said

    yav güzel hoşda kısadır.Çünkü hiç bir şey anlamadım.performans ödevi olduğu için az öğretmenime bu kadar göyüremem ama yine teşekürler ellerinize sağlık

    Beğen

  14. berat said

    vallaha eline sağlık ben ödevimi bundan yaptım kardş sal

    Beğen

  15. cezzar ruib said

    abi cok başarılı valla elinize yüreginize saglık

    Beğen

  16. ibrahim said

    eyvallah rabbim senden razi olsun

    Beğen

  17. osman said

    ellerıne saglık cok ıı anlatılmıs…

    Beğen

  18. cemil alay said

    şanlı geçmişimizden uzak nesiller yetiş tiri yorlar bu gafletten bu internet niğmetini duğru kullanarak kurtuluruz allahın izni ile hazreti ustazımız biz evlatlarına tavsiyelerin den biride benim evlatlarım tarihini bilmelidir diye tavsiye ediyor biz busöze bağlı kalarak doğru tarihimizi doğru kaynaklardan öğrenmeye gayret edelim gayret var sa muaffakiyet de vardır yarabbi doslarının yüzü suyu hürmetine günlük vazifesini yapa bilen kullarından ihsan eyle biz ümmeti muhammet s.a.v.ümmetini amin

    Beğen

  19. Nurbanu Yeni said

    Bilgiler için teşekkürler.Ancak yorum yapanlar için bir eleştirim var.Bilmemiz gereken şeyler diyoruz,işte TÜRK diyoruz,her zaman vatan millet Sakarya’dır bizim için ama bir şeyleri unutuyoruz.Dilini kaybeden bir milletin hiçbir şeyi kalmamış demektir.Yorumların içeriği sevindirse de yazılış biçimi bir o kadar üzdü beni.Nacizane bir eleştiri benimkisi…Paylaşım için teşekkürler.

    Beğen

  20. yaşasın osmanlı yaşasın türkiye cumhuriyeti yaşasın islam ve türkler

    Beğen

  21. ayaz019 said

    Cok acıkyalıcı olmus elınıze saglık

    Beğen

  22. Osman said

    bu sadece çok kısa bir özet bunun asıl anlamlı kitabı 800 sayfa civarıdır çok daha teferruhatlı bir bilgi istiyor iseniz devlet kütüphanelerinde mevcuttur ordan faydalanabilirsiniz

    Beğen

  23. Orkun said

    Ne kadar uzun diyen kişiye kesin ödev olarak verilmiş bu.Buradakileri yazıp oradan anlatacak.Teşekkür edeceği yerde…

    Açıklama için çok teşekkürler.Kısalabileceğinin en kısası olmuş ama öz olmuş,elinize sağlık.

    Beğen

  24. buse said

    evet güzel olmuş ama ressim üzerinde ok işaretleri ile anlatılsaydı daha iyi açıklamalı olurdu ama yinede çok güzel olmuş birde fazla uzun birazda kısa özet şeklinde yazılabilirdi

    Beğen

  25. Ramazan said

    Sürücülerin çoğu araçlarının camlarına yapıştırdıkları tuğranın anlamı sorulduğunda kimse bir açıklama yapmadı. Anlam ve gerçeğini sizden kutlarım.

    Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.