Göynem – Beyşehir

İlahi – Kur`an -İslam – Din -Tasavvuf – Belgesel – Dua – Hadis – Tarih – Şiir – Vs… – بِسْمِ اللهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

GIYBET

Posted by Site - Yönetici Nisan 25, 2007

Gıybet,giybet,dedikodu,haram,

GIYBET

Gıybet; Bir kimsenin arkasından hoşuna gitmeyecek şekilde konuşmak” demektir. Türkçe’de bu kavramın karşılığı olarak “dedikodu” ve “çekiştirme” kelimeleri kullanılır. İslam’da büyük günahlardan biridir.

Hucurat suresi 12. ayette, gıybet yapmak, ölmüş kardeşinin etini yemeye benzetilmiştir.Ancak, başka birinin arkasından yapılan her konuşma gıybet sayılmaz. Örneğin, herhangi bir haksızlığa uğramış birinin, sorununu, çözebilecek birine anlatması veya bir kişiyi ona zarar verebilecek birine karşı (iddia tahminlerle değil, bir bilgiye dayanıyorsa) uyarmak gıybet kapsamına girmez.

Konuyla ilgili âyet ve hadisler aşağıdadır:

Ey iman edenler! Çokça zan etmekten kaçınınız, şüphe yok ki, zannın bazısı günahtır ve birbirinizin kusurunu araştırmayınız ve bazınız, bazınızı gıybet etmeyiniz. Sizden biriniz, ölü kardeşinin etini yemeği sever mi? -Bilâkis- onu çirkin görmüş olursunuz. Artık Allah’tan korkunuz, şüphe yok ki, Allah tevbeleri kabul edicidir, çok esirgeyicidir.” (Kur’an, Hucurat/12)

Hakkında bilgi sahibi olmadığın bir şeyin ardına düşme. Çünkü kulak, göz ve kalpten her biri bundan sorumludur. (Kur’an, İsra/36)

Muhammed Peygamber ( s.a.v. ) “Gıybet nedir bilir misiniz?” diye sordu. Yanında bulunanlar: “Allah ve onun elçisi daha iyi bilirler” dediler. “Gıybet, kardeşini onun hoşlanmadığı bir sıfat ile vasıflandırmaktır.” buyurdu. “Kardeşimde söylediğim sıfat bulunuyorsa?” diye sorulduğunda: “Söylediğin sıfat eğer kardeşinde bulunuyorsa gıybet etmiş olursun, bulunmuyorsa iftira etmiş olursun.” buyurdu. (Tirmizî)

Gıybet’ in oluşumu ve etkileri hakkında bir iki şey daha. Belki daha iyi anlamaya vesile olur. Bir toplantı veya sohbette orada mevcut olmayan biri hakkında, duyduğunda hoşuna gitmeyecek sözlerle arkasından konuşma demektir. Söylenen sözlerin eseri varsa gıybet, yoksa iftira demektir. Meydana gelişi ise konuşan kişinin beyni söze başladığında hakkında konuşulan kişinin beyni ile direkt olarak iletişime girer. Tıpkı internet gibi. Her kişinin belli bir yayım frekansı vardır. sarfedilen sözün karşı tarafta bırakacağı olumsuz etkinin ortadan kalkması için ne kadar sevap gerekiyorsa o miktar sarfedenden trasfer olur. Tabii onore eden meth eden sözler sarfedilmişse pozitif etkileride sevap olarak gelecektir.

12 Yanıt to “GIYBET”

  1. Tertip said

    Giybet dedi kodu yapmak atesin tasi erittigi gibi imani eritir yok eder onun icin cok iyi dusunmek lazim nere ne konusacagimizi veya kime kimden konusacagimizi dusunmek lazim

    Beğen

  2. salim said

    Merhabalar,benim ve ailemin arkasında sürekli dedikodular yapılıyor,özellikle küçük bir ilçede bulunduğumuzdan mahallede herkes birbirini tanır ama esas sorun akraba çevreinden çıkıyor,dolayısyla anne ve babam buyuzden sürekli tartışıyor,ikiside rahatsız,tansiyon vb. onların basit nedenlerle sürekli birbirini kırıp-tartışmalrı beni üzüyor ve bende sinirleniyorum cep telimi syere fırlatıyorum,tansiyonum yukseliyor,sonra onları uzduğumu düşünüp yeniden kendime kızıyorum.Askerliğimi yeni bitirdim,karakolda stresli olaylar ve durumlar gördüm,şuanda da işsizlik stresi var,üni bitti iş yok gibi durumlar etkisi altında oluyor,anneme ve babama nasıl yardım edecem,annemde ayrıca panik atak hastası …Kafam karışık yardıma ihtiyacım var…Bana bilgi verip yönlendirmenizi rica edecem.Saygılarımla…

    Beğen

  3. Merhabalar salim bey, Øncelikle anne va babaniza gecmis olsun.Durumunuzu anliyorum,belki sorun issizlik ve maddi SIKINTIlardan dolayi olabilir,dedikodu konusuldugu zaman konuyu degistirme imkaniniz olursa degistirin,anne va babaniza karsi sabirli olun,belki bir anlik øfkeden dolayi onlari kirmis olsaniz bile sonra onlardan øzur dileyip gønullerini alin cunku cennetin yolu onlarin gønlunu hos tutmaktan gecer.onun icin sabirli olmaya gayret edin, belki bir isiniz olsa sitresde olmaz insaallah en kisa zamanda bir is bulursunuz.Allah yardimciniz olsun.

    Beğen

  4. salim said

    Teşekkürlerimle..İyi çalışmalar dilerim.

    Beğen

  5. NIMET said

    SELAMUN ALEYKUM.
    GIYBET DEDI-KODU ICIN YAZDIKLARINIZDAN ALLAH RAZI OLSUN.HOCAM SIMDI INSANLAR ARASINDA HEMEN HEMEN HERKES PSIKOLEJI RAHATSIZLIGI YASIYOR
    .PSIKOLEJI HASTALIGI ALDI VERDI PSIKIYATRIK DOKTORA GIDIP OLANI BITENI AILE AKRABA ES COCUK ARKADAS V.S. KIMDEN RAHATSIZLIK DUYUYORSAN GECMISI ANLATMAK DA DEDI KODU GIYBET OLUYORMU???
    ALLAHIM NEFSIMIZI DILIMIZI ISLAH EYLESIN
    DUA ILE
    ALAHA EMANET OLALIM

    Beğen

  6. NIMET said

    S. ALEYKUM HOCAM BENIM ICIN BU SORUM DA COK ONEMLI ARKADASLAR ARASINDA TARTISMAYA KADAR GITTI PSIKOLEJI RAHATSIZ BIR HASTANIN PSIKIYATRIK BIR DOKTORA KISILERDEN RAHATSIZLIGINI ANLATMASI DA GIYBET DEDI KODU OLUYORMU HOCAM BI FIRSAT BULURSANIZ SIZIN YAPACAGINIZ YORUMLA BI COK KISI ISTIFADE EDECEK BU SORUNUN CEVABIYLA INSAALLAH.
    DUA ILE
    A.E.OLUN

    Beğen

  7. Selemünaleykum Nımet hanım.
    Sorunuzun cevabını yanı ‘’ Pisikolojik rahatsızlıgı olan bir hastanın bir Pisikologa gidip ailesinden veya başkaları hakkında konuştukları gıybet olurmu ? sorusuna ’’ net olarak fıkıh kitaplarında göremedim, Hocaefendi arkadaşa sordum ve tedavi amaçlı oldugu için dedikodu yerine geçmez dedi ve bu hadis-i şerifi işaret etti.
    Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:
    Tedavi olun! ihtiyarlık dışında, Allah ilaçsız hiçbir hastalık yaratmamıştır.”
    Üsâme radıyallahu anh. Ebû Dâvud.
    Selam ve dua ile.

    Beğen

  8. nimet said

    s.aleykum
    hocam ALLAH r.olsun cevabiniza cook cok memnun oldum mevlamda sizi memnun ve mutlu etsin.
    ALIM INSANA HAVADAKI KUSLAR KARADAKI CANLILAR DENIZDEKI BALIKLAR DUA VE ISTIGFAR EDERMIS dua ve istigfara nail olasiniz
    dualarimla
    ALLAHA EMANETIZ

    Beğen

  9. Aleykumselam Nimet hanim, Bu guzel dualariniz icin tesekkur ederiz,Allah sizlerden razi olsun.
    Ben aciz birisiyim, Alim degilim,Hafizlik yaptim, keske alim olabilseydim.Allaha emanet olun,
    Selam ve dua ile.

    Beğen

  10. batuhan said

    hocam ben gıybet konusunu okuyunca bu konunun nekadar hassas oldugunu anladım azımdan çıkana çok dikkat etmem gerekir Günahım cok Rabbim beni affetsin gıybetini yaptıgım kişilerden helallik mi istemem gerekiyor yoksa tevbe etmem yeterli olur mu

    Beğen

  11. Batuhan, en iyisi helallik istemektir.

    Beğen

  12. ümit( bayan) said

    çok zor bir mesele gıybet şunu şunu dedim senin hakkında hakkını hleal et demek ne zor ALLAH a karşı işlemiş günahlarımızı ondan af dileri yalvarırırz fakat bu gıybet çok zor bi iş yoldan geçen bi insanın arkasından erkekler trafikte küfür ediyorlar kızıyolar buda gıybet o insanı bir daha görme imkanı yok af dilemek istesende ALLAH GÜNAHLARIMIZ BAĞIŞLASIN yardımcımız olsun gıybetini ypatıgımız kişilerdende tek tek helalleşmeye başlasak hatta çevremizdekilerdende bunun için yardım isteyebiliriz teşekkürler konu için.

    Beğen

Yorum bırakın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.