GÖYNEM ( BEYSEHiR )

İLAHİ-KURAN-İSLAM-DİN-HABER-RESİM-VİDEO-TASAVVUF-BELGESEL-DUA-HADiS-TARİH-ŞİİR

AKILLI KİMDİR?

Yazan: Site - Yönetici Nisan 9, 2008

AKILLI KİMDİR?

Peygamberi Efendimiz ( sav ) buyurdular ki :
Akıllı, sevdiği kimse için yardım ve cömertlik elini açık tutar .Düşmanlık etmek istediğinde bile kendi kadrini zulüm gibi şenaatten daha çirkin görerek dostunu aklıyla mesut ve bahtiyar eder, düşmanını da adalet ve iyiliği ile mahcup edip,utandırır . Bir kimseye iyilik edilse ya birtakım özür ve kusurları sebebi ile olduğunu düşünür ,ya da affedip bağışlama yoluna gider .”

Diğer bir Hadis-i Şerif ‘te Peygamber Efendimiz ( sav ) buyurdular ki : “Ahmak ,toprak testi gibidir;yamayı ve tamiri kabul etmez…”

Ahmak ile ünsiyet ve dostluk için kendisine yaklaşılsa kibirlenir .Kendisinden kaçılsa kederlenir .Konuşturmak istenilse münasebetsiz laflar eder. Haline terkedilse olmadık işlerle binbir külfete sebep olur .Onunla oturmak mucib-i hakaret ,ona uyup kavga etmek türlü sıkıntı ,bela ve mihnete katlanmaktır .

Meclisinde bulunmak ,peşinen ayıplanmayı kabullenmektir.Yakınlığı ;mazarrat ,ziyan ve gaflet ,dostluğu ise ebedi bedbahtlıktır .

Ahmak , kötülük eder de iyilik ettim zannıyla teşekkürler karşılık ister İyilik eder,kötülük ettim zannıyla özür dileyip bağışlanmasını diler .Ahmakların kötülük ve ayıpları bitmez. Bitti sanılan ,fenalığı bir daha tetkik edilse ondan daha bayağı ve daha beter bir fenalığı boy gösterir.Allah korusun !

Ahmakların hal ve hareketlerinde basiret ehli için ne kadar ibret ve ne büyük dersler vardır .her hastalığın bir devası varsa da , ahmaklık çareye ilaç olmaya çalışanı bile aciz bırakan müzmin bir hastalıktır .Böyle dertten Allah ‘a sığınmak lazımdır.

Eski İran hükümdarları akıllı kimseleri ,cezalandırmak için ( bu onlar için büyük ceza sayarak ) cahille aynı yere hapsederlerdi.

Bir Hadis :

“Seninle münasebeti kesmiş olan akrabanı ziyaret et .Sana kötülük edene iyilik et.Aleyhine bile olsa doğruyu söyle

( mekten çekinme . ) ( Hadis-i Şerif ,Muhtaru’l Ehadis )

Yorum Yapın

XHTML: Bu etiketleri kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <pre> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>